Šest stvari koje će ubrzati usporeni metabolizam Šest stvari koje će ubrzati usporeni metabolizam
Ako slučajno niste znali, trčanje ne samo da troši kalorije, već i usporava starenje, pokazalo je istraživanje sa univerziteta Stanford. A kad je rad... Šest stvari koje će ubrzati usporeni metabolizam

Ako slučajno niste znali, trčanje ne samo da troši kalorije, već i usporava starenje, pokazalo je istraživanje sa univerziteta Stanford. A kad je rad na sebi u pitanju, evo što možete učiniti da ubrzate svoj metabolizam.

Dižite bućice

Rad na mišićima poboljšava rad metabolizma, jer se za dizanje bućica koristi više energije, tako se troše i kalorije. Vježbajte barem 20 minuta tri puta nedjeljno.

Ne zaboravite kardio vježbe

Imate četiri minute? Pokušajte s Tabatom. Riječ je o intervalnom i intenzivnom treningu koji se sastoji od 20 sekundi napora i deset sekundi odmora. Ovakav oblik vježbanja je brz i efikasan, pokazala su istraživanja.

Jedite često

Vaše tijelo treba malo energije da probavi hranu, stoga, ako imate male i česte obroke (oko 200 kalorija), to je puno zdravije za vaš metabolizam. Naprimjer, ručak podijelite u dva dijela, pola pojedite u 11 sati, a ostatak u 14 sati.

Pijte više vode

Voda je ključna za metabolizam, ako je ne unosite dovoljno u organizam, metabolizam postaje manje efikasan. Pokušajte piti što više vode dnevno, preporučuje se dvije litre. Voće, povrće i ostala tekućina takođe se računa.

U prehranu dodajte vlakna

Vlakna nije lako probaviti i to je dobra stvar. Trošite dodatnu energiju probavljajući vlakna i tako vaš metabolizam radi. Unesite u prehranu 25 do 30 grama vlakana dnevno.

Odlučite se za proteine

Proteinske aminokiseline obnavljaju mišićno tkivo i proteini su od velike važnosti za organizam. Ako mišići ne rade kako bi trebali, metabolizam se usporava. Žene bi dnevno trebale konzumirati 70 grama proteina.

Izvor: Magazin.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0