Šest naučno dokazanih načina do boljih rezultata na ispitima Šest naučno dokazanih načina do boljih rezultata na ispitima
Testovi i ocjenjivanje stresni su i za učenike i za studente, no ovim prvima još je gore – o njihovim ocjenama uvelike ovisi upis... Šest naučno dokazanih načina do boljih rezultata na ispitima

Testovi i ocjenjivanje stresni su i za učenike i za studente, no ovim prvima još je gore – o njihovim ocjenama uvelike ovisi upis na željeni fakultet. Iako vam to stvara veliki pritisak, ne mora zaista biti tako. Postoji više dokazanih načina da svaki test kojeg pišete riješite bolje i dobijete višu ocjenu.

čenje uvijek možete unaprijediti, a isto vrijedi i za pisanje testova i ocjene. Budući da nema učenika ili studenta koji ne želi dobivati bolje ocjene, donosimo šest znanstveno dokazanih načina kako popraviti prosjek.

Žvačite gumu za žvakanje

Vjerojatno ste već čuli za ovaj trik, no uvjeravamo se da se ne radi tek o urbanoj legendi. Baylor College of Medicine napravio je studiju u kojoj su studenti za vrijeme matematičkog testa žvakali gume za žvakanje. Oni koji su to činili, za razliku od kontrolne grupe koja nije žvakala, riješili su test bolje. Ispostavilo se da žvakaća guma unapređuje kognitivni performans kod odraslih jer stimulira mozak pojačavajući krvotok, piše Her Campus. Čak i žvakanje prije testa moglo bi vam pomoći.

Doručkujte

Njemački naučnici istraživali su efekt jedenja doručka kod srednjoškolaca, pa tako otrkili kako je doručkovanje povećalo kratkoročnu kognitivnu sposobnost, kao i pažnju učenika. Mnogi se slažu kako je glad za vrijeme ispita jedna od gorih distrakcija koje možete doživjeti.

Hidratizirajte se

Ovo je prilično jednostavna, a vrlo efektivna metoda. Britanski istraživači objavili su prošle godine studiju koja pokazuje kako su studenti koji su na test ponijeli vodu bolje riješili ispite nego oni koji to nisu učinili.

Vježbajte

Lagano trčanje prije ispita moglo bi baš biti ono što će pomoći da pojačate rezultat. Povezanost između kognitivnih sposobnosti i vježbe je vrlo dobro istražena i definitivno je super način da bolje rješavate testove. Dovoljno je da kod kuće napravite nekoliko vježbi da pripremite tijelo, ali i um. Prema mišljenju naučnika, tjelovježba čin i da neuroni u mozgu budu bistriji i okrtniji, što će pojačati moć mozga.

Planirajte nagradu

Ukoliko sami za sebe planirate određeni vid nagrade nakon ispita, mogli bi malo poboljšati svoj rezultat na testu. Prema studiji sa Univerziteta Chicago, sama ponuda nagrade poboljšava učinak na testovima. Stoga sljedeći put kad se budete nervirali prije ispita, sami sebi recite da ćete se nagraditi nekom sitnicom za trud.

Prekrižite brzu hranu

Ukoliko želite dobro rješavati ispite, možda biste pržene krumpiriće trebali zamijeniti zdjelicom voća. Prema nedavnoj studiji, što više brze hrane konzumirate, postići ćete slabije rezultate na ispitima.

Izvor: Cafe.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0