Sejšeli – sinonim za gracioznu lepotu Sejšeli – sinonim za gracioznu lepotu
Sejšeli (Seychelles) su bez dileme jedna od najekskluzivnijih turističkih destinacija na svetu i to će potvrditi svako ko je tamo bio ili se nada... Sejšeli – sinonim za gracioznu lepotu

Sejšeli (Seychelles) su bez dileme jedna od najekskluzivnijih turističkih destinacija na svetu i to će potvrditi svako ko je tamo bio ili se nada da će se jednog dana tamo zaputiti.

Svojom kopnenom površinom veoma mali, ali izuzetno razuđeni arhipelag, nalazi se usred Indijskog okeana i teritorijalno pripada afričkom kontinentu. Republika Sejšeli u svom sastavu ima 115 ostrva od kojih je četrdesetak granitno, a ostala su koralni atoli. Mnogo zanimljivija i prirodom bogatija su granitna ostrva, a najposećenija od njih su Mahe – najveće ostrvo arhipelaga, zatim Pralen (Praslin), La Dig (La Digue) i Siluet (Silhouette). Na ostrvu Mahe živi najveći broj stanovnika malene države, 4/5 od ukupno 96 hiljada žitelja.

Zanimljivo je da na Sejšelskim Ostrvima nema i nikada nije bilo starosedelaca, prvi stanovnici bili su francuski moreplovci koji su tek 1742. godine ovde osnovali trgovačku postaju. Ostrva je anektirala Francuska 1756. godine, a tokom Napoleonovih ratova preuzela ih je Britanija (1810.).

Današnje stanovništvo je zanimljiva mešavina potomaka francuskih mornara, njihovih crnih robova, britanskih doseljenika i pridošlica iz Istočne Afrike, Kine, Indije, Malaje i drugih delova sveta, poznato pod jednim imenom – Sejšelski Kreolci, koji čine oko 95% ukupnog broja stanovnika.

SEJŠELI – RAZVOJ TURIZMA NA RAJSKIM OSTRVIMA

Sejšeli dobijaju nezavisnost 1976. godine, kao republika u okviru Komonvelta. Glavni grad novoformirane države je Viktorija, sa 25 hiljada stanovnika. Nalazi se na ostrvu Mahe i najmanja je prestonica na svetu. Otvaranje Internacionalnog aerodroma početkom sedamdesetih godina prošlog veka, takođe na ostrvu Mahe, označilo je početak ozbiljnijeg razvoja turizma i veoma brzo su ostrva ovog malog – velikog arhipelaga postala svetski poznata po neobičnoj lepoti prirode. Mogli su Sejšeli široko otvoriti svoje kapije stranim znatiželjnicima, ali donešena je mudra odluka da se onemogući masovni turizam koji bi brzo istrošio vrlo ranjive prirodne resurse ostrva.

Od samog početka primenjena je jednostavna matematička formula koja je uz pomoć visokih cena omogućila Sejšelima siguran put u ekskluzivu, ograničivši tako broj gostiju na podnošljive brojke koje može da podnese ovaj divni i vrlo ranjivi eko sistem. Takav pristup je podržan izgradnjom neodoljivih hotelskih kompleksa, a begpekerima i jeftinoj turističkoj raji poseta ostrvima je onemogućena.

Najveći broj luksuznih, romantičnih, ponekad izrazito senzualnih zdanja, osmišljenih tako da ispune svaku želju i fantaziju gostiju, nalazi se na velikom ostrvu Mahe, ali ne zaostaju ni Pralen, La Dig i ostrvo Siluet. Na ovom poslednjem se doduše nalazi samo jedan ali vredan, hotel Hilton Labriz Resort & Spa 5*, kompleks uzbudljivih privatnih luksuznih vila za parove ili porodice. Videli smo mnogo hotela i luksuza u našoj karijeri, takav nam je posao, ali ovaj hotel nas je bukvalno ostavio bez reči!

Na Sejšelima su se projektovanjem, dizajnom i opremom smeštajnih objekata bavili vrhunski svetski stručnjaci i to se u mnogim hotelima apsolutno prepoznaje. Bukvalno se oseća kako je i najsitnijem detalju posvećena pažnja da bi se stvorila intimna, prijatna atmosfera potpunog uživanja. To je razlog što su Sejšeli postali pravi magnet za zaljubljene parove i one koji bi želeli svoj brak da započnu ovde, nezaboravnim medenim mesecom.

KADA TREBA PUTOVATI NA SEJŠELE I KAKO IZABRATI OSTRVO I IDEALAN SMEŠTAJ?

Sejšeli su smešteni u tropskom pojasu, na oko 5 stepeni južno od Ekvatora, što ostrvima garantuje uvek prijatno i toplo, ali vrlo promenljivo vreme. Temperature se uvek kreću između 25 i 32 stepena i može se reći da postoje dva osnovna klimatska perioda u godini: vlažni – hladniji i suvi – topliji period. Molimo čitaoce da prideve „hladniji“ i „suvi“ ne razumeju bukvalno, jer u tropima nikada nije hladno, a takođe nikada ne može biti suvo, jer se nebo za tren oka naoblači i iznedri pljusak.

 Ovakve provale oblaka najčešće traju kratko, ali umeju biti žestoke. Zato je bolje da napišemo ovako: sezona češćih kiša je od decembra do marta, a relativno „suva“ sezona zahvata period od juna do septembra. April, maj, kao i oktobar i novembar su prelazni meseci, koji su možda najprikladniji za posete ostrvima. Ipak, sve je to relativno, što reče gospodin Albert. Pitanje svih pitanja je putni budžet.

Cene smeštaja nikada nisu niske, jer na Sejšelima ne postoji niska sezona. Samo tokom juna i jula u vreme „srednje sezone“, cene osetnije padnu. Ostali period godine predstavlja visoku sezonu, jer su Sejšeli u svetu uspešnih i imućnih postali vrlo tražena „roba“. Trebalo bi detaljno i pažljivo, prema sopstvenom ukusu birati hotele, da bi odmor zaista bio nezaboravan. Ostrvo Mahe je najčešći izbor gostiju, zato što je internacionalni aerodrom blizu, ali i zbog najvećeg izbora hotela. Na ostrvu Mahe se nalazi čuvena plaža Beau Vallon Bay, duga i popularna, sa puderastim peskom i tirkiznom vodom, na kojoj su izgrađeni brojni smeštajni kompleksi. Mahe ima izvanredne plaže na jugu i jugozapadu, kao i malu, romantičnu plažu Karana (Carana) na severu ostrva.

Mala prestonica Viktorija i njen moderni deo Eden Island, zaslužuju da im se posveti pažnja, a iz gradske luke se može otploviti u obilazak drugih ostrva, na takozvani Island Hopping.   

SEJŠELSKO SKAKUTANJE SA OSTRVA NA OSTRVO

Koliko god se nekima činilo komplikovano ili zamorno, Island Hooping je jako dobra odluka koja garantuje odličnu zabavu. Zašto provesti odmor u samo jednom ambijentu, ma koliko lep on bio? Čini se da će boravak na Sejšelima biti mnogo sadržajniji ako se posete sva tri glavna granitna ostrva i na svakom od njih provede po nekoliko uzbudljivih dana i noći, a kakva će kombinacija biti, zavisi od afiniteta putnika i dostupnosti hotelskih kapaciteta.

Drugo po veličini, ostrvo Pralen svakako treba posetiti, jer se na njemu uz mnoge druge neodoljive plaže nalazi Anse Lazio, koja već godinama važi za najlepšu plažu na svetu! Osim divnih belih plaža i granitnih uzvišenja, oko Pralena se nalaze bogati koralni grebeni, pa ostrvo predstavlja raj za ronioce i gnjurce. U velikoj botaničkoj bašti Valle de Mai može se videti endemska vrsta kokosove palme i njen plod Coco de Mer, najveći kokosov orah na svetu.

Sa Pralena brodićem valja „skoknuti“ do malog ostrva La Dig. Radi zaštite eko sistema, na ostrvu je zabranjen motorni sobraćaj, pa se transport odvija biciklima i zaprežnim kolima. Prizori koji se mogu videti na malenom ostrvu su zaslužni za predivnu sliku koju o Sejšelima imamo. Plaža Anse Source D’Argent, sa dramatičnom kombinacijom ogromnih granitnih stena, blještavog peska i intenzivnog plavetnila mora je upravo to, kao i čuvena Grand L’Anse.

La Dig je dom prilično brojnoj populaciji džinovskih Aldabra kopnenih kornjača. Izuzetan doživljaj je druženje sa ovim tromim, ogromnim oklopnicima koji mogu lagano proživeti više od dva ljudska veka. Pored uživanja u predivnoj prirodi na malenom ostrvu nema drugih atrakcija, ali postoji nekoliko predivno, senzualno uređenih smeštaja kao što je  La Digue Island Lodge, kao stvorenih za ljubitelje istinskog odmora i zaljubljene parove.

Na Sejšelima je intima gostiju najvažnija, pa svaka zabava, muzika ili animacija prestaje oko pola dvanaest i već oko ponoći je sve tiho, može se čuti samo poj noćnih ptica, zvuk talasa ili ponekad rominjanje kiše. Neki posetioci tvrde da su Sejšeli uveče veoma dosadni, drugi kažu da je tamo izuzetno romantično, u svakom slučaju čini se da je boravak od 7 ili 8 noćenja dobra odluka, da se sa uživanjem „ne pretera“, jer sve što lepo, kratko traje…    

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0