U Sedam Koraka do Željenog Posla U Sedam Koraka do Željenog Posla
Da li želiš da ostaviš dobar utisak na potencijalnog poslodavca? Želiš da dobiješ posao za koji si se prijavio? Da budeš primjećen? Možda ti... U Sedam Koraka do Željenog Posla

Da li želiš da ostaviš dobar utisak na potencijalnog poslodavca? Želiš da dobiješ posao za koji si se prijavio? Da budeš primjećen? Možda ti ovaj tekst pomogne da upravo ti budes ta(j) koji/a će naći i dobiti željeni posao!

1. Sjeti se onog što si napisao u svom CV-ju. Vrlo je korisno pročitati svoj CV prije odlaska na zakazani intervju, naročito ako je pisan prije više godina ili mjeseci, da ne bi došao u situaciju da se prisjećaš svog iskustva. Nijedan poslodavac ne želi nezainteresovanog, nemotivisanog i lijenog radnika. Dođi pripremljen, to znači, pronađi način da svoja znanja, vještine i sposobnosti obrazložiš poslodavcu na najbolji način.

2. Pokaži nova znanja i vještine koje si stekao. Sigurno je da kasnije u karijeri, poslodavcu nećeš spominjati neke poslove koji su irelevantni za određenu poziciju, ali na počeku karijere, obavljanje nekih sezonskih poslova, može biti od koristi potencijalnom poslodavcu. Stručnjaci iz su analizirali slučaj tzv. „Crnog konobara“. Analizirani su poslovi kojima se konobar u kafiću  bavi, i dolazi do liste znanja, sposobnosti i vještine, tzv. kompetencije, koje su potrebne za taj posao.  Došlo se do zaključka da su to upravo ona znanja, vještine i sposobnosti koje poslodavac najviše traži – vještine analize, rješavanje problema, timski rad, fleksibilnost….

3. Poslodavac cijeni kandidate koji su paralelno studirali i radili. 
Smatraj to svojom prednošću i iskoristi. Svako ko je radio tokom svog školovanja, pokazuje svom potencijalnom poslodavcu da je stekao ozbiljan odnos prema poslu, da je motivisan da radi, i da će se tako odnositi prema budućem poslu.

4. Pokaži motivaciju. Vrlo je vjerovatno da ćeš poslije čestih poslovnih razgovora, koji ne idu u željenom pravcu, biti neraspoložen i demotivisan na nekom narednom. Greška. Poslodavcu moraš pokazati da si dovoljno motivisan, jer upravo to može biti presudno da dobiješ posao.

5. Na pitanja odgovaraj jasno i konkretno. Suviše opširno odgovaranje na postavljena pitanja, sa puno opštih fraza, bez konkretnih primjera, neće ostaviti dobar i pozitivan utisak na poslodavca. Kada se radi simulacija intervjua za posao, studenti su u prilici da uvide svoje greške koje najčešće prave tokom poslovnog razgovora. Svaki put se iznenade koliko su opštih i sličnih rečenica izgovorili dok su pričali o veoma konkretnim temama.

6. Naučite pisati CV i poslovno ponašanje.
 Posjetite radionice na fakultetima i naučite pisati CV, popratno pismo, ponašanje na poslovnom razgovoru, rad na ličnom unaprijeđenju i slično.

7. Posljednje ali i najbitnije

Iskoristi ponuđene informacije u cilju unapređenja karijere, prvenstveno putem jačanja sopstvenih znanja, vještina i sposobnosti, ali i unapređenja vještina predstavljanja potencijalnom poslodavcu.

PS

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0