Schieder: Investiranje 40 miliona eura u industrijske zone moglo bi stvoriti 8.000 radnih mjesta Schieder: Investiranje 40 miliona eura u industrijske zone moglo bi stvoriti 8.000 radnih mjesta
Završna konferencija projekta EU podrške malim i srednjim preduzećima u BiH održava se danas u Sarajevu. Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse... Schieder: Investiranje 40 miliona eura u industrijske zone moglo bi stvoriti 8.000 radnih mjesta

Završna konferencija projekta EU podrške malim i srednjim preduzećima u BiH održava se danas u Sarajevu. Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Martin Schieder istakao je da je cilj projekta bio …

… poboljšati konkurentnost Bosne i Hercegovine unapređenjem postojeće infrastruktuire za poslovanje.

Dodao je da je u okviru projekta sačinjeno devet studija izvodljivosti koje obuhvataju konceptualna rješenja u općinama Bihać, Brčko, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Ljubuški, Mostar, Novi Travnik, Orašje i Teslić, te investicijske analize za Banju Luku i Bijeljinu.

– U protekle dvije godine, koliko je trajao projekt, pokazalo se da postoji stvarna šansa za razvoj poslovne infrastrukture širom BiH, te da bi investiranje 40 miliona eura moglo privući do 150 investitora i otvoriti 8.000 radnih mjesta – precizirao je Schieder.

Rekao je da je svih devet općina pokazalo snažnu opredijeljenost da pripreme kvalitetne investicione projekte za lokalne zajednice.

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo kazao je da u industrijskoj zoni Neobarje nastoje stvoriti uvjete za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta, te da su pripremni radovi završeni a dio parcela već prodat i očekuju da investitori narednih dana počnu graditi objekte.

Načelnik Općine Teslić Milan Miličević naglasio je da su u toj općini veoma zainteresirani da projekt industrijske zone Lanara, za koju je urađena studija izvodljivosti, dovedu dokraja i privuku domaće i strane investitore i time smanje stopu nezaposlenosti.

Dvogodišnji projekt EU podrške malim i srednjim preduzećima u BiH finansirala je Evropska unija iz Instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA 2009.) u iznosu 1,3 miliona eura, a provodila ga je kompanija WYG International Ltd.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0