SB: Čudo od đetića SB: Čudo od đetića
Od proteklog tjedna preko I Tunesa, Appleovog internetskog programa za organiziranje i preuzimanje datoteka, dostupan je novi singl crnogorskog glazbenika Miloša Karadaglića pod nazivom... SB: Čudo od đetića

Od proteklog tjedna preko I Tunesa, Appleovog internetskog programa za organiziranje i preuzimanje datoteka, dostupan je novi singl crnogorskog glazbenika Miloša Karadaglića pod nazivom The Theme to Stephen Ward. Na internetskim stranicama koje se bave uslugama online kupnje i prodaje od nedavno se mogu naći svi albumi tog crnogorskog gitarskog genija. Zanimljivo je kako albume možete naručiti iz shoppova u Argentini ili Australiji po cijeni od devetnaest dolara. Zapravo, dostupni su u cijelom svijetu osim u BiH, a momak je rođen i živi stotinjak kilometara od granice naše države sa Crnom Gorom, u Podgorici.

GENIJALNA IDEJA

Po mnogočemu zanimljivi mladić iz susjedstva privukao je pozornost na sebe. Priča o odrastanju darovitog dječaka u siromašnoj obitelji koja nije imala novca za kupnju klavira, pa čak ni pijanina, očarala je svjetske medije. Miloševa sreća je da su roditelji na tavanu pronašli neku staru prašnjavu akustičnu gitaru koja je očito bila presudna za budućnost toga mladog glazbenika. Miloš je u jednom intervjuu za španjolski tisak izjavio kako je na nastup u Parizu kao trinaestogodišnjak otišao oskudno i neprikladno odjeven, ali je zato kvalitetnom svirkom skrenuo pozornost na sebe.

Najnevjerojatnija priča vezana za Miloša je upis na Royal Academy of Music u Londonu. S napunjenih šesnaest godina Milošu je na pamet pala genijalna ideja. Na originalan način se prijavio na audiciju za upis na prestižnu londonsku glazbenu akademiju. Miloš je, naravno, predhodno dogovorivši sve detalje s profesorima, pričekao da ostane sam u kući i preko skypea polagao audiciju i položio.

 

Svirati klasičnu glazbu na našim prostorima i pokušati živjeti od svog rada nije jednostavan posao. Osobito u vrijeme u kojem živimo, kada nas svakodnevno preko TV ekrana i jumbo plakata bombardiraju oskudno odjevene primitivne pjevaljke, čitaj cajke, koje, nažalost, u isto tako primitivnim narodnim masama još uvijek visoko kotiraju. Nije velika razlika ni u jednoj državi nastaloj raspadom Jugoslavije. Ali, kad čuješ da se netko bavi ili svira klasičnu glazbu u Crnoj Gori, htio-ne htio moraš imati određene predrasude. Ovoga puta potpuno neutemeljene.

OSJEĆAJ ZA DINAMIKU I RITAM

Miloš Karadaglić ne samo da je uspješno položio prijemni već je dobio i stipendiju kao daroviti polaznik londonske Kraljevske glazbene akademije. Nakon završene škole, logično, uslijedili su brojni nastupi pred relevantnom publikom. Tako je Miloš za kratko vrijeme odsvirao koncerte u Wigmore Hallu u Londonu, Konzerthausu u Beču, a zabilježio je nastupe i s Londonskom filharmonijom. Pred kraj 2011. objavio je i drugi nosač zvuka, album Mediterraneo. No, prije toga Miloš je zapeo za oko njemačkim glazbenim znalcima iz ugledne izdavačke kuće Deutsche Grammophon. Nakon kratkih pregovora i izvrsnih uvjeta koji su mu ponuđeni Miloš je pristao i sada je vlasnik ekskluzivnog ugovora s tom izdavačkom kućom.

Crnogorski umjetnik se do sada uglavnom bavio obradama glazbenih djela poznatih autora. U prvom redu tu su djela Isaaca Albéniza, Francisca Tárrege, Enriquea Granadosa s kraja 19. i početka 20. stoljeća te suvremenih autora, Carla Domeniconija te Mikisa Theodarakisa. Uglavnom se radi o djelima koja sadrže ozračje Mediterana. Ima tu svega pomalo, od flamenca do orijentalnih tema. Naslovnica albuma je, istina, pomalo stereotipna. Na njoj je zamišljeni mladić (Miloš) naslonjen na suncobran u pijesku neke od crnogorskih plaža s gitarom u ruci, što se može pripisati dobrim marketinškim potezom pronicljivih Nijemaca. Miloš je za album Mediteranneo nagrađen kao najbolji mladi izvođač godine The Young Artist of the Year. Vlasnik je i nagrade Echo Klassik Newcomer of the Year.

Europski glazbeni kritičari mu pridodaju epitete glazbenika istančanog osjećaja za dinamiku i ritam. I za kraj jedna zanimljivost. «Kopajući» po internetu našao sam podatak, na jednoj internetskoj stranici koja se bavi poviješću i podrijetlom crnogorskih prezimena, da su Karadaglići potomci Sarapa, 1282. doselili u Crnu Goru iz okoline Mostara. Što bi rekli istočni susjedi: «Svetsko a naše.»

 

Najbolji u Engleskoj

Album “Latino”, već afirmisanog crnogorskog mladog muzičara u svjetskim krugovima klasične muzike, Miloša Karadaglića, izbio je na prvo mjesto britanske top liste klasične muzike. Album je izdao njemački „Gramofon“.

Renomirani sajt koji nedjeljno rangira umjetnička djela, potvrđuje da se radi o interpretaciji najvišeg nivoa s obzirom da se i njegov prethodni album “The guitar” u istro vrijeme nalazi na top listi na visokom osmom mjestu, navosi se u saopštenju NTO.Na top listi se iza našeg umjetnika nalaze Andre Rieu, Ludovico Einaudi, Andrea Bocelli, Richard Clayderman i drugi izvođači klasične muzike.

Album “Latino” je već osvojio renomirane nagrade “Classic Brit award” i “Echo Klassik”.

On obiluje novim aranžmanima za klasičnu gitaru i gudački orkestar, a obrađene su popularne kompozicije latino autora. Album je izazvao toliku pažnju i interesovanje javnosti da je u kratkom vremenu reizdat kao “Latino Gold” što je specijalno izdanje sa osam novih pjesama. (M. Iličić)

Izvor: Slobodna Bosna

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0