Savršene namirnice za jačanje imuniteta Savršene namirnice za jačanje imuniteta
Većina ovih namirnica koristi se u svakodnevnoj ishrani. A kada znate na koji način mogu ojačati vaš organizam, koristićete ih još više… Zova –... Savršene namirnice za jačanje imuniteta

Većina ovih namirnica koristi se u svakodnevnoj ishrani. A kada znate na koji način mogu ojačati vaš organizam, koristićete ih još više…

Zova – dobra protiv gripa i upala – Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa, dok slatko od plodova zove najefikasnije obnavlja zalihe gvožđa u organizmu. Poznata je kao stari narodni lijek. 

Pečurke šampinjoni – dobre protiv virusa, bakterija i tumora – Nemojte odbacivati pečurke kao slabo hranljive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse. Nizak nivo selenijuma u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom od gripa, a antioksidansi usporavaju starenje organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin koji su bitni za imuni sistem čoveka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.

Lubenica – dobra protiv infekcija – Pored toga što je puna tečnosti i odlična za osveženje, zrela lubenica je bogata moćnim antioksidansom glutationom koji jača imuni sistem u borbi protiv infekcija. Glutation se nalazi u crvenom, mekom delu lubenice blizu kore.

Kupus – bogat vitaminom C- Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vrijeme zimskih mjeseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (bijelog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

Bademi – dobri protiv stresa – Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posljedica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50 odsto dnevne potrebe organizma za vitaminom E, koji podiže imuni sistem. Takođe, bademi sadrže B vitamine – riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

Grejpfrut – sadrži dosta vitamina C – Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima – prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imuni sistem. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte pomorandže ili mandarine.

Pšenične klice – veoma hranljive – Pšenične klice su dio pšeničnog zrna. One imaju ulogu da prehranjuju mladu biljku pšenice koja je tek nikla. Zato su pšenične klice veoma hranljive. Bogate su cinkom (Zn), antioksidansima i B vitaminima kao i ostalim bitnim vitaminima i mineralima. Pšenične klice nude dobro balansiranu kombinaciju biljnih vlakana, proteina (belančevina) i nekih dobrih masti. Poželjno je dio brašna koje se koristi za pravljenje hljeba i peciva zamijeniti sa pšeničnim klicama.

Jogurt – dobar protiv prehlade – Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.

Ostrige – dobre za mušku plodnost – Ostrige su poznate kao afrodizijak i kao hrana koja jača imuni sistem. Obje tvrdnje se mogu smatrati tačnim jer ostrige sadrže cink (Zn) koji je važan za mušku plodnost. Naime, nizak nivo cinka u organizmu se povezuje sa sterilitetom kod muškaraca. Najnovija ispitivanja pokazuju da cink posjeduje i neka antivirusna svojstva mada nije još utvrđeno zbog čega. Mađutim, pouzdano se zna da je cink dobar u zarastanju rana.

Bijeli luk – dobar protiv čireva i stomačnog tumora – Bijeli luk je bogat nekim antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pylori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor. Savjet za kuhanje: bijeli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji prije kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.

Spanać – obnavlja ćelije i DNK – Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuhan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

Čaj – uništava slobodne radikale – Zeleni ili crni? Oba čaja su bogata polifenolima i flavonoidima koji su dobri u borbi protiv bolesti. Naime, ovi antioksidansi uništavaju slobodne radikale koji oštećuju ćelije našeg organizma. Čaj sa kofeinom ili bez? Oba su jednako dobra.

Slatki krompir – smanjuje rizik od tumora – Kao i mrkva, slatki krompir sadrži antioksidans beta-karoten koji uništava slobodne radikale. Takođe, slatki krompir sadrži i vitamin A koji usporava starenje i smanjuje rizik od nekih tumora.

Brokoli – bogat vitaminom A i C – Brokoli je bogat sastojcima koji podižu imuni sistem: vitamin A, C i glutation . Lako je dostupan i koristan je dodatak jelima. U kombinaciji sa sirom obogaćujemo naš obrok i sa vitaminima B i vitaminom D.

Izvor: depo.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0