Sarajevski planinari pohodili planinu Vranicu Sarajevski planinari pohodili planinu Vranicu
Grupa od 55 planinara iz Sarajeva pohodila je za vikend planinu Vranica iznad Fojnice. Radi se o planinarskoj turi koju je organizirala Planinarsko-alpinistička sekcija... Sarajevski planinari pohodili planinu Vranicu

Grupa od 55 planinara iz Sarajeva pohodila je za vikend planinu Vranica iznad Fojnice.

Radi se o planinarskoj turi koju je organizirala Planinarsko-alpinistička sekcija Planinarsko-sportskog društva “Zlatni ljiljan” Sarajevo za članove tog i drugih planinarskih društava kao i druge ljubitelje prirode.

Planinari su bili smješteni u katunima u Spomeniku prirode “Prokoško jezero”, a uprkos lošem vremenu (kiša i magla) za dva dana pohodili su vrhove Ločika (2.107 m n/v), Treskavica (2.023 m n/v), Krstac (2.069 m n/v) te došli podno Nadrkrstca (2.110 m n/v).

Uz ugodno druženje sudionici ovog pohoda podržali su i rad Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH, kupovinom čestitki koje su izrađivali članovi tog udruženja.

Najviši vrh planine Vranica je Nadkrstac (2.112 m n/v), a ima još nekoliko značajnih vrhova iznad 2.000 m n/v (Rosinj 2.059 m n/v, Devetaci 2.110 m n/v, Bijela Gromilica 2.072 m n/v, Krstac 2.069 m n/v, Ločika 2.107 m n/v, Treskavica 2.023 m n/v, …)

Veći dio površine Vranice prekriven je pašnjacima s raznolikom florom i faunom. Vranicu prepoznajemo po Prokoškom jezeru, mnogobrojnim i interesantnim izvorima, predivnim slapovima kao i pećinama i jamama. Sve te ljepote moguće je upoznati kroz planinarske ture.

Prokoško jezero na obroncima planine Vranice ledničko je jezero na oko 1.660 metara nadmorske visine, udaljeno dvadesetak kilometara od Fojnice. Jezero je okruženo stočarskim kolibama i katunima. To jezero godinama je turistička destinacija, a uz uživanje u prirodnim ljepotama, za goste su u ponudi i domaći specijaliteti (ovčiji sir, kajmak, pita, kruh ispod sača, borovnice i kupine u sezoni i drugo). Prokoško jezero proglašeno je 2005 godine zakonom kao Spomenik prirode “Prokoško jezero”.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0