Sarajevski Ozren u carstvu prirode Sarajevski Ozren u carstvu prirode
Prelijepi krajolik i mješovita šuma neke su od karakteristika planine Ozren, smještene sjeveroistočno od Sarajeva. Do njega se može doći iz dva pravca. Iz... Sarajevski Ozren u carstvu prirode

Prelijepi krajolik i mješovita šuma neke su od karakteristika planine Ozren, smještene sjeveroistočno od Sarajeva. Do njega se može doći iz dva pravca. Iz Sarajeva pravcem iz Srednjeg, do lokacije na kojoj je smješten planinarski dom “Ozren” (1.310 m.n.v.), put je dužine oko 45 km.

Većina puta je asfaltirana, a dijelom je makadam.

Do te planine moguće je doći iz Sarajeva i iz pravca Vučije Luke, dužine puta oko 24 km. Prolazi se kroz Hrešu, Drljevac, Vučiju Luku i Dole, odakle se za oko dva sata laganog hoda može doći do spomenutog planinarskog doma. Ta ruta primamljivija je planinarima i ljubiteljima prirode.

Na tom pravcu je i zaselak Han Jezero, Vranj, te selo Šljeme. U gustoj četinarskoj šumi, blizu sela Vučija Luka, smješten je “Vukov konak”, magična planinska koliba (brvnara). Kažu da je to mjesto gdje se zaista može čuti tišina. Tamo nude uglavnom sezonske specijalitete, jela specifična za taj kraj.

Područje obiluje značajnim prirodnim vrijednostima, jedinstvenim fenomenom ekoklime, raznim vrstama biljaka i životinja te gljivama.

Planinarski dom “Ozren” pripada Planinarskom društvu “Igman”, a smješten je na 1.310 m.n.v. Odatle se pruža predivan pogled na planinu Romanija, romanijska sela, Nišićku visoravan kao i puteve za Mokro, Sumbulovac i Pale. Vrh planine Ozren je na 1.453 m.n.v.

Možda bi upravo Ozren i lagana jesenja šetnja mogao biti adekvatna destinacija za ovaj novembarski vikend.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *