Sarajevo srce Evrope i svijeta 2014. godine Sarajevo srce Evrope i svijeta 2014. godine
Sarajevo će tokom 2014. godine biti centar Evrope i svijeta, jer se te godine obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata i 30.... Sarajevo srce Evrope i svijeta 2014. godine

Sarajevo će tokom 2014. godine biti centar Evrope i svijeta, jer se te godine obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata i 30. godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u našem gradu.

Tim povodom danas je u prostorijama Olimpijskog muzeja u Zetri održana press konferencija na kojoj je predstavljen program kulturnih, memorativnih, intelektualnih, sportskih manifestacija i drugih projekata odabranih za mjesec juni 2014., od 21. do 28., s ciljem promocije mira, umjetnosti slobode, suživota i zajedništva u Evropi i svijetu.Tako će 21. juna velikim koncertom biti obilježen praznik muzike, a 22. biti održana biciklistička trka u Sarajevu u partnerstvu s Tour de France i Biciklističkim savezom BiH. Trci će prisustvovati i jedan broj bivših pobjednika ove velike francuske trke.

Također, 16 režisera već radi na filmu “Mostovi Sarajeva” koji će biti snimljen pod okriljem francuske producentske kuće Cineteve i Sarajevo Film Festivala. Programom je predviđeno i niz regionalnih koncerata, internacionalna konferencija historičara, rasprave o različitim temama, izložbe savremene umjetnosti, te veliki koncert Bečke filharmonije u Vijećnici.

Na konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, francuski ambasador g. Roland Gilles, predsjednica Fondacije „Sarajevo srce Evrope“, Jasmina Pašalić i načelnik Sektora za multilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova BiH, Željko Jerkić.

 U svom obraćanju ambasador Gilles navodi kako Francuska vlada ima veoma snažnu motivaciju za pripremanje programa obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, koji je počeo u Sarajevu. Naglasio je podatak da je taj rat obilježio svijet sa oko deset miliona mrtvih, od kojih su četiri miliona Francuzi i Nijemci.

“Svaki rat je strašan. Ali, u Francuskoj postoji snažna volja da se razmotri šta je to što pokreće ratove. Na teritoriji Francuske iduće godine će biti dosta događaja u povodu ove godišnjice, ali Francuska želi podržati događaje u Sarajevu koji će poslati poruku mira, naročito mladim generacijama”, kazao je francuski ambasador.

Naveo je da već mjesecima Francuska vlada radi s Upravom Grada Sarajeva na osmišljavanju manifestacije u Sarajevu, te da se tim povodom  susreo s mnogim bh. zvaničnicima koji su dali jednodušnu podršku ovom projektu.

Istaknuo je i jutrošnju informaciju da će se projektu finansijski pridružiti i Njemačka, dok je finansijsku podršku već obećala Francuska.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić smatra da postojanje snažne političke volje u Francuskoj za ovaj program pokazuje da je Evropa shvatila da se u BiH, i nakon Prvog svjetskog rata, desio najveći evropski rat u kojem su bh. građani obilježeni strašnom tragedijom.

“Politička poruka ove manifestacije je jasna – da se rat nikada više ne dogodi i da mir bude naše trajno stanje. Važna poruka je i reintegracija, koja je jako važna za nas, jer će program uključiti cijelu BiH i vjerujemo da će to biti novi početak”, naglasio je Komšić, te dodao da će on nastaviti rad na projektu koji je započeo bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Predsjednica Upravnog odbora Fondacije “Sarajevo srce Evrope” Jasmina Pašalić navodi da je zadatak Fondacije, osnovane 14. februara ove godine, koordinirati aktivnosti na realizaciji projekta i predlagati pravce u vezi s pojedinim pitanjima.

Željko Jerkić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH smatra da visoki simbolizam ovog događaja treba iskoristiti za poruku mira iz Sarajeva, koje je uvijek bilo mjesto susreta kultura i civilizacija. Tu poruku razumijevanja, dijaloga, solidarnosti i budućnosti u Evropi, kazao je, treba ponovo poslati iz ovog grada.

Projektom je predviđena i obnova Olimpijskog muzeja u Sarajevu te brojni izdavački projekti.

Izvor članka:  FENA

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0