Certifikati Original Sarajevo Quality za 18 zanatlija Certifikati Original Sarajevo Quality za 18 zanatlija
Certifikati “Original Sarajevo Quality” autentičnim sarajevskim zanatima uručeni su danas zanatlijama s Baščaršije na prigodnoj svečanosti u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Certifikat o autentičnosti... Certifikati Original Sarajevo Quality za 18 zanatlija

Certifikati “Original Sarajevo Quality” autentičnim sarajevskim zanatima uručeni su danas zanatlijama s Baščaršije na prigodnoj svečanosti u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Certifikat o autentičnosti geografskog porijekla dobilo je 18 nominacijskih fajlova (zanatlija) koji su predati na certifikaciju Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Ova svečanost označila je završetak dugog procesa certificiranja autentičnosti tradicionalnih zanatskih vještina i proizvoda Baščaršije, a ujedno predstavlja i prvi korak da ovi zanati, kao dio nematerijalne baštine, budu adekvatno prepoznati i vrednovani kao dio ukupnog turističkog proizvoda Sarajeva.
Na ceremoniji certifikacije obratili su se načelnik općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić, te direktor misije USAID-a u BiH David Barth.

Cjelukupnu aktivnost certificiranja su inicirali su i podržali ZUP Baščaršija, USAID-Sida FIRMA projekat, te same zanatlije, dok je implementator aktivnosti bila agencija BE Konsalting iz Sarajeva.
Institut za zaštitu intelektualnog vlasništva BiH po prvi put je u Sarajevu proveo ovakav proces certifikacije. Proces je uključivao i izradu pravilnika, te pripremu mape puta. Time su, uz potvrdu autentičnosti prve grupe zanata i zanatlija, stvoreni uslovi da i dodatni zanati u nekom narednom periodu budu priznati kao autentični.

Prva grupa certificiranih zanata, vještina i proizvoda uključuje: sarajevski filigran, sarajevske papuče, sarajevski savat, sarajevska boza, sarajevski salep i sarajevsko zlatarstvo.
Jedan od najkorisnijih rezultata ove aktivnosti je činjenica da će u budućnosti turisti koji posjećuju Sarajevo biti u mogućnosti da jasno razlikuju autentične baščaršijske zanatske proizvode od onih uvezenih sa strane, uz pomoć oznaka koje će biti vidno izložene na zanatskim radnjama koje su stekle pravo korištenja oznake „Original Sarajevo Quality“.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0