Sarajevo: Od danas u saobraćaju tramvaj “Nostalgija” Sarajevo: Od danas u saobraćaju tramvaj “Nostalgija”
Od danas do 9. septembra ove godine na sarajevskim šinama će saobraćati jedinstveni tramvaj zvani “Nostalgija”. Putnici će u tom tramvaju svakodnevno od 10 do... Sarajevo: Od danas u saobraćaju tramvaj “Nostalgija”

Od danas do 9. septembra ove godine na sarajevskim šinama će saobraćati jedinstveni tramvaj zvani “Nostalgija”.

Putnici će u tom tramvaju svakodnevno od 10 do 12 i od 18 do 20 sati, na liniji 1 (od Željezničke stanice do Baščaršije), imati priliku da pogledaju jedinstvene slike Sarajeva, Budimpešte, Praga i Beča s početka stoljeća, ali i da poslušaju audio turistički vodič na bosanskom i engleskom jeziku.

Tramvaj “Nostalgija” dio je programa obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata Ambasade Mađarske u BiH i Mađarskog memorijalnog odbora 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Mađarski ambasador József Pandur prisustvovao je prvom polasku tramvaja “Nostalgija” danas ispred Željezničke stanice u Sarajevu.

– Sa ovim tramvajem smo htjeli da simboliziramo put modernizacije i napretka, i to ne samo u istorijskim odnosima. Ne može se poreći da je Sarajevo već početkom stoljeća bilo na nivou europskih gradova, a kojem se, po našem uvjerenju, mora dati adekvatno mjesto i u današnjoj Evropi – izjavio je ambasador Pandur, dodajući da je Mađarska kao članica EU spremna pružiti svu potrebnu podršku Bosni i Hercegovini za njenu integraciju.

„Nostalgija” tramvaj je pokrenut, kako je dodao, da bi se prisjetili perioda prije početka Prvog svjetskog rata rata, koji je bio od iznimnog značaja za istoriju Bosne i Hercegovine, kao i za odnose dviju država.

Tako je Kallay Benjamin sa svojim poznavanjem i ljubavlju prema regionu, odličnim znanjem jezika i sa svojom željom za modernizacijom, 1882. godine postao ministar financija Austro-ugarske i guverner Bosne i Hercegovine, a ovu funkciji je obnašao do svoje smrti 1903. godine. Njegove mnogobrojne konceptualne aktivnosti, imaju veliki utjecaj i dan danas, kao što su npr. izgradnja stambenih zgrada i zgrada institucija u glavnom gradu, a 1885. godine pokrenut je i tramvajski saobraćaj u Sarajevu.

Mađarski ambasador József Pandur je kazao da tramvaj “Nostalgija” simbolizira ponovni put ka modernizaciji, perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedne stabilne države sa naprednim društvom i odgovornim liderima koja je dostojna da bude članica evropske porodice.

– ‘Nostalgija’ tramvaj prevozi simbolične poruke i, nadamo se, što više putnika koji mogu da postanu dio jednog kulturalnog putovanja kroz vrijeme. Nadamo se da će jedino mali kapacitet tramvaja biti ograničavajući faktor interesovanja. Neka ‘Nostalgija’ tramvaj, pa iako samo na mjesec dana, postane dio slike grada Sarajeva, utjelovljavajući rezultate prošlosti, sadašnje zadatke i buduće ciljeve i perspektive – kazao je mađarski ambasador.

Generalni direktor GRAS-a Avdo Vatrić je naveo da je taj tramvaj replika tramvaja iz 1895. godine.

– Prvi takav tramvaj napravio je Siemens i on je vozio našim ulicama. Drago nam je da se Ambasada Mađarske opredijelila i iznijela taj prijedlog i mi smo sa zadovoljstvom prihvatili da učestvujemo u tome i da Sarajevo obogatimo turističkom ponudom, a zahvalni smo i Ambasadi Mađarske koja nam je omogućila ovu promociju našeg tramvaja i naših usluga – dodao je Vatrić.

Cijena karte je 1,60 KM, kao i u uobičajenom prevozu. Vatrić je dodao da žele da se u tramvaju građani lijepo osjećaju i podsjete na neka stara vremena.

Tramvaj Nostalgija vozi dugogodišnji radnik GRAS-a Salih Mašnić koji je za tu priliku odjeven u narodnu nošnju. Kazao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što mu je ukazana čast da upravlja tim tramvajem.

 

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0