Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini olimpijade za mlade Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini olimpijade za mlade
Sarajevo će po drugi put u svojoj historiji zapaliti olimpijski plamen od 11. do 18. februara 2017. godine nakon što su Sarajevo i Istočno... Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini olimpijade za mlade

Sarajevo će po drugi put u svojoj historiji zapaliti olimpijski plamen od 11. do 18. februara 2017. godine nakon što su Sarajevo i Istočno Sarajevo na redovnom zasjedanju 41. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOC), koja je prošlog vikenda održana u Rimu, proglašeni gradovima domaćinima Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine (EYOWF 2017), rečeno je danas na konferenciji za novinare u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine.

Na ovom festivalu okupit će se gotovo 1.500 sportista i sportašica, te isti broj tehničkog osoblja, iz više od 40 evropskih zemalja članica EOC-a. “Dobivanjem domaćinstva ovog sportskog događaja uvezali smo politički, kulturno-historijski, sportski i privredni interes, čime se Bosna i Hercegovina i čitava regija vraća u epicentar zanimanja svjetske javnosti.

Pred nama je mnogo posla, kako bi sportska infrastruktura na olimpijskim planinama Jahorini, Bjelašnici i Igmanu spremno dočekala sportiste. Također, uz dvoranu na Palama i sarajevsku ‘Zetru’, imamo i ‘Skenderiju’ koja može s kulturno-sportskim sadržajima odgovoriti ovom festivalu mladih“, kazao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Prema riječima gradonačelnika Istočnog Sarajeva Vinka Radovanovića, ovo je šansa da BiH pokaže da zna, hoće i može organizirati jedno veliko takmičenje. “Pred nama je velika obaveza, potrebno je uložiti veliki trud da bi obnovili sportsku i turističku infrastrukturu. Ipak, sigurni smo da ćemo uspješno organizovati Festival i učiniti sve da olimpijski duh ponovo oživi”, kazao je on.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH (OK) Izet Rađo rekao je da su ove igre alat za uspješan razvoj BiH Dodao je da iza ovog projekta stoje sve strukture vlasti, od općina, preko gradova do entiteta, a očekivana sredstva za organizaciju EYOWF-a 2017. iznose skoro 15 miliona eura, od čega će značajan dio sredstava donirati javni sektor putem grantova, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću, analitiku i marketing Grada Sarajeva. “Do sada su nas vodile emocije, tradicija i olimpijski duh. Emocije trebaju prestati danas, kad već moramo početi raditi na pripremi i organizaciji ovog festivala“, rekao je potpredsjednik OK BiH Siniša Kisić.

Direktor preduzeća “ZOI 84 OCS” Salko Hasanefendić rekao je da će ovo preduzeće i Olimpijski centar Jahorina, koji svakodnevno intenzivno sarađuju, biti spremni za Festival mladih, a vršilac dužnosti sekretara OK BiH Seid Fazlagić kazao je da će se takmičari natjecati u sedam sportova, biatlon, umjetničko klizanje, skijanje, skijaško trčanje, snowboard, brzo klizanje i hokej na ledu. Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Behmen i Radovanović potpisali su Zajedničku izjavu kojom se daje podrška izdavanju monografije o sarajevskoj olimpijadi.

Ovom monografijom, koju će 2014. godine izdati izdavačka kuća “Rabic”, želi se na poseban način obilježiti tri decenije od održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, koje su do tada najbolje ocijenjene zimske olimpijske igre u historiji, navodi se u saopćenju.

Prilog pogledajte ovdje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0