Saradnja EU i devet općina BiH može stvoriti 11.000 novih radnih mjesta Saradnja EU i devet općina BiH može stvoriti 11.000 novih radnih mjesta
Ceremonija potpisivanja Memoranduma o saradnji u okviru projekta koji finansira Evropska unija (EU) “Podrška EU uspostavljanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje konkurentnosti malih... Saradnja EU i devet općina BiH može stvoriti 11.000 novih radnih mjesta

Ceremonija potpisivanja Memoranduma o saradnji u okviru projekta koji finansira Evropska unija (EU) “Podrška EU uspostavljanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (EUSESBI)” održana je danas u Sarajevu.

Memorandum je potpisan između šefa Delegacije EU u BiH, specijalnog predstavnika EU ambasadora Petera Sorensena i načelnika općina Bihać, Brčko, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Ljubuški, Novi Travnik, Mostar, Orašje i Teslić.

Vođa projekta EUSESBI William Lewis izjavio je da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji devet općina BiH uspostavilo formalni mehanizam saradnje s EUSESBI projektom za izvedbu studija izvodljivosti za projekte poslovne infrastrukture.

“EUSESBI projekti imaju kombinovani potencijal da zajedno stvore približno 11.000 novih radnih mjesta širom BiH i da doprinesu jednom od najvažnijih zadataka u BiH, a to je obnova ekonomije što je ambasador Sorenesen spomenuo danas tokom ceremonije”, rekao je Lewis.

Ovaj projekt će, kazao je Lewis, omogućiti razvoj poslovnih lokacija širom BiH koje su spremne za poslovanje i nude se po konkurentnim i povoljnim cijenama.

“To će doprinijeti privlačenju stranih investicija i povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća uključujući i ona u ruralnim područjima i područjima pogođenim poplavama, te stvoriti nove prilike za zapošljavanje”, ocijenio je Lewis.

Dodao je da je devet općina koje su odabrane za izradu studija izvodljivosti, odabrano stoga što su pokazale najveći potencijal za izradu finansijski unovčivih projekata.

“Ukupne investicije koje će biti potrebne za implementaciju ovih projekata iznose približno 48 miliona eura s potencijalom stvaranja 11.000 novih radnih mjesta”, istaknuo je vođa projekta EUSESBI, William Lewis.

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo istaknuo je da ova općina i ostale lokalne zajednice žele da pošalju poruku da su opredijeljeni za EU i da žele približavanje NATO-u.

“Ovo su pokazatelji da želimo nova saznanja i standarde, i sve lokalne zajednice se najviše pripremaju kad je u pitanju investiranje, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta”, objasnio je Lendo.

Dodao je da je drugi cilj poruka investitorima da se u BiH isplati investirati, a posebno kada su u pitanju industrijske zone gdje će se pokazati odlučnost i standard i gdje će postojati uvjeti koji postoje u mnogim zemljama EU.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0