Samopouzdanje djeteta ovisi o stilu odgoja Samopouzdanje djeteta ovisi o stilu odgoja
Postoje četiri osnovna stila odgoja, koja na djecu utječu na veoma različit način. Kako stilom odgoja možete izmijeniti ponašanje djeteta, te kako se roditelji... Samopouzdanje djeteta ovisi o stilu odgoja

Postoje četiri osnovna stila odgoja, koja na djecu utječu na veoma različit način. Kako stilom odgoja možete izmijeniti ponašanje djeteta, te kako se roditelji ponašaju kod svakog pojedinog stila odgoja, možete pročitati u nastavku.

Autoritarni roditelji

Roditelji su ovo koji su vrlo strogi i zahtjevni. Disciplinu ostvaruju prijetnjama i kaznama, pokazuju veoma malo topline prema djetetu, cijene poslušnost, poštovanje autoriteta i tradiciju, komunikacija je jednosmjerna, ne objašnjavaju svoje odluke.

Osobine djeteta: nezadovoljstvo, povučenost, nesigurnost. Dijete se brine kako će udovoljiti roditelju, a ne kako će riješiti problem. Djevojčicama nedostaje motivacija za postignućem, a dječaci su agresivni.

Popustljivi roditelji

Riječ je o roditeljima koji su vrlo usmjereni na dijete, udovoljavaju mu u svemu. Pokazuju mnogo topline i pozitivnih osjećaja, nemaju nikakvih zahtjeva prema djetetu i sve mu dopuštaju.

Osobine djetetaobično je dobro raspoloženo, nema osjećaj odgovornosti, nezrelo, ima slabu samokontrolu, nesigurno, razmaženo, agresivno kada ne dobije ono što želi.

Nezainteresirani roditelji

Radi se o roditeljima koji su zaokupljeni samo sobom, ne zanima ih previše što se događa s djetetom. Izbjegavaju dvosmjernu komunikaciju, jednostavno im se ‘ne da’ baviti djetetom.

Osobine djeteta: promjenjivog su raspoložeja, nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem, ne zanima ga škola, postaje sklono uzimanju droge i alkohola, delikventnom ponašanju.

Autoritativni roditelji

Ovaj tip roditelja karakterizira pokazivanje topline i brige za dijete. Zahtjevi prema djetetu primjereni su dobi i sposobnostima, a  komunikacija je dvosmjerna – pitaju dijete za mišljenje i vode računa o njegovim osjećajima, te objašnjavaju svoje odluke.

Osobine djeteta: samopouzdano, ima visoko samopoštovanje, sigurno u sebe, spremno prihvatiti rizik, ima visoku potrebu za postignućem, ima dobru samokontrolu.

Izvor: Ženskiportal

 

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0