Reli mira i prijateljstva stigao u Sarajevo Reli mira i prijateljstva stigao u Sarajevo
Kolonu od 15 vozila na čelu sa generalnim konzulom Republike Turske u Dusseldorfu Firatom Sunelom, dočekao je turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz. Vođa... Reli mira i prijateljstva stigao u Sarajevo

Kolonu od 15 vozila na čelu sa generalnim konzulom Republike Turske u Dusseldorfu Firatom Sunelom, dočekao je turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz.

Vođa ekipe ambasade Republike Turske u Berlinu u ovogodišnjem Allgau-Orient Rallyju Firat Sunel, rekao je u izjavi za agenciju Anadolija, kako je sada već tradicionalni Reli mira i prijateljstva, jedna od posljednjih automobilskih avantura u svijetu.

Ovogodišnji 8. Allgau-Orient rally je počeo iz njemačkog Oberstaufena 27. aprila, a završit će u Jordanu 18. maja.

Prema riječima Sunala, u reliju, u okviru kojeg će timovi preći deset hiljada kilometara, učestvuje oko 350 vozila i oko 800 učesnika.

“Cilj je pružiti podršku turističkom razvoju i promociji zemalja kroz koje prolazimo, a to su Njemačka, Slovenija, Hrvatska, BiH, Bugarska, Makedonija, Turska i naposlijetku Jordan. U BiH se nalazi 15 vozila, među kojima se nalaze i televizijske kuće, ali i diplomati

Bosna i Hercegovina je, kako je rekao Sunel, zemlja koju je odavno želio vidjeti, a koja ga je impresionirala prirodnim ljepotama.

Smatra se da je Allgau Orient rally prije svega kulturna i dobrotvorna aktivnost, a onda utrka. Svaki tim će dobiti zadatak od strane određene misije, u smislu fotografiranje određenih mjesta ili prikupljanja informacija o lokalnoj hrani i običajima da bi se to kasnije koristilo u promotivne svrhe i svaki tim će nositi sadnicu drveta koja će kasnije biti zasađena u memorijalnom parku u Istanbulu.

Ruta relija polazi iz Njemačke do Turske preko Balkana i onda će preko Iskenderuna i Haife stići u Jordan, gdje će ih pozdraviti kralj Abdullah.

Izvor: Anadolija

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0