Regionalni skup: Proizvodnja sjemena i sadnog materijala Regionalni skup: Proizvodnja sjemena i sadnog materijala
Udruženje proizvođača sjemena i industrijalaca Republike Turske (TSUAB) u Sarajevu od 17. do 19. decembra organizira regionalni sastanak koji je okupio relevantne predstavnike sektora... Regionalni skup: Proizvodnja sjemena i sadnog materijala

Udruženje proizvođača sjemena i industrijalaca Republike Turske (TSUAB) u Sarajevu od 17. do 19. decembra organizira regionalni sastanak koji je okupio relevantne predstavnike sektora proizvodnje sjemena i sadnog materijala iz zemalja regiona.

Skupu prisustvuju predstavnici ministarstava poljoprivrede kao i predstavnici privatnog sektora- proizvođači, predstavnici firmi i udruženja iz BiH, Turske, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Kosova.

Po riječima savjetnika federalnog dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Seada Čamdžića skup u Sarajevu je nastavak suradnje započete prije dvije godine kojom su stvorene pretpostavke za suradnju i razmjenu između svih zemalja u regionu, te posebno suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske u oblasti poljoprivedne proizvodnje.

TSUAB je profesionalna organizacija osnovana 2008. godine kao javna ustanova u Turskoj i okuplja sve firme koje se bave proizvodnjom sjemena u Turskoj.

Glavne aktivnosti članica organizacije su uzgoj bilja i razvoj sorti, obavljanje ispitivanja na novim sortama, registracija i upis novih sorti, kao i obrada, pakiranje, promocija na domaćem i inozemnom tržištu, te uvoz i izvoz osnovnog materijala za sadnju i certificiranih sjemena.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0