Razmišlja o “Trebam, želim, hoću…” Razmišlja o “Trebam, želim, hoću…”
Dragi moji pozitivci… nisam vam pisala neko vrijeme… nije da nisam mislila na vas.. često vas se sjetim, no nastupilo je neko tiho vrijeme... Razmišlja o “Trebam, želim, hoću…”

Dragi moji pozitivci… nisam vam pisala neko vrijeme… nije da nisam mislila na vas.. često vas se sjetim, no nastupilo je neko tiho vrijeme kod mene – unutra… Ušutili su neki glasovi i potrebe, nalazim se u nekoj vrsti hibernacije… i to osjećam kao dobro i potrebno… Željela bih sa vama danas podjeliti neke misli, i naravno poželjeti vam ugodne praznike…

Naslov ove kolumne je nešto s čime sam se na razne način sretala zadnjih mjeseci. Možda će zvučati kao da je sve ovo ispisano ženama, no voljela bih kada bi muškarci pronašli malo vremenna i strpljenja, možda će lakše razumjeti i pronaći način kako pomoći svojim partnericama, razumjeti ih, i zajedničkim snagama izaći na kraj sa periodom koji nazivamo Promjenom, klimakterijem, menopauzom…

Znam što vam pada prvo na pamet, naime pretpostavljam, znam što se meni motalo zadnjih par godina… to je nešto što mi je daleko, pa imam tek 40 godina.. imam još barem desetak godina do tog, pa ja se osjećam super, mlada sam, cijeli je život predamnom, u najboljim sam godinama.. a onda hop.. život kaže klik… i gotovo se preko noći sve mijenja.

Uvijek sam voljela slušati svoj glas iznutra, onaj koji mi govori kuda dalje i što je dobro za mene.. tako mi je šapnuo da ima jedna sjajna knjiga koja je eto godinama bila tu na dohvat ruke, no nikada otvorena, sada došla na red…
Žensko tijelo, ženska mudrost, otkrila mi je čime su to žensko tijelo i duhovni rast i razvoj poćašćeni. Životni put koji je priredio netko mnogo iskusniji i mudriji od nas onaj koji svojom silom kuca našim srcem i mijenja godišnja doba, mijenja i vrijeme žene kada iz svoje reproduktivne faze ulazi u godine Promjene.

Žene su u mojoj obitelji govorile sam samo o teškim stvarima, te su informacije prenosile s koljena na koljeno a sve se svodilo na to da je menopauza nešto teško, opterećeno lupanjem srca, navalama vrćine, glavoboljama, promjenama raspoloženja, depresijama… dakle, zaključak je bio, tlaka koja traje godinama i jao svakoj koja to prolazi… a onda mi je Dr. Christiane Northrup otkrila sjajne činjenice koje su me osvjestile i učinile počašćenom i ponosnom što sam žena, što prolazim kroz promjenu, što imam priliku proći taj period a da pri tom to može biti lakše, svjesnije i da imam priliku postati mudrija i bolja. Tome naime Promjena i služi. U knjizi ova liječnica opisuje perimenopauzu koja je razdoblje pripreme tijela za menopauzu, i vjerujte svaka od žene iznad 35 godina pronaći će se u tome… Bitno je naglasiti da se radi o promjenama na našem tijelu i psihi, koje nisu ugodne, zbunjuju, i neizostavno trebaju podršku struke, savjet ginekologa, psihologa ili psihijatra. Radi se o zahtjevnom periodu, ne o ženskoj drami i privlačenju pažnje (ma, ne kažem i toga ima, no…) Želim reći da to razdoblje nije lako i da treba tražiti pomoć i pričati sa ženama koje su to prošle, vidjet ćete, sve će izgledati lakše i osjećat ćete se konačno kao dio svijeta, vidjet ćete da niste same i da ima pomoći…Dr. Northrup navodi razne primjere žena koje ulaze u to novo razdoblje te punom snagom razvijaju svoju kreativnost, otkrivaju svoju svrhu i žive sretan, dug i zdrav život, dakle nema govora o kraju života, samo o prelasku iz jedne životne faze u drugu.

Žene u reproduktivnoj dobi, dakle, mlade, snažne i ambiciozne toliko su motivirane i snažne da često sve uspijevaju. Usklađuju obitelj, klince i karijeru, stignu i kuhati i peglati… umorne jesu, ponekad im je teško, no Priroda im je dala nevjerojatnu moć da zaista i sve to uspijevaju. Svaka mlada žena koja poštuje svoje tijelo, mudro promišlja i ne zaboravlja na Trebam, želim i hoću, listu će prioriteta učiniti manjom, i pri tom će biti uspješnija, manje iscrpljena i sretna. Nemojte pretjerivati, često i iz potrebe da cijelom svijetu dokažete da vi to možete. Bez obzira na to što vam se čini da sve možete stići i da tijelo ima neograničene mogućnosti, imajte razumijevanja i stanite ponekad i odmorite. Naime zaboravljajući da tijelo treba “punjenje baterija” i vaša Duša odmora iscrpljene možemo doći do neželjenih opomena kao što su razne bolesti kojima nas tijelo jednostavno mora upozoriti da smo – u mladenačkom zanosu i neiskustvu jednostavno pretjerale!

Zašto vam sve ovo pišem.. ma, jednostavno je.. ja sam godinama poput wonderwoman letila zrakom i stizala nemoguće… i polako potrošila zalihe, pa je i Promjena i menopauza možda zbog toga došla ranije, bolnije, teže. Nisam se lako nosila sa tim činjenicama na početku. Nije bilo lako priznati da je jedan period gotov da više ne mogu ostvariti sve svoje želje – na primjer ne mogu imati svoje dijete. Potrošila sam mladost na posao, brigu, trčanje od obaveze do obaveze, sve sam činila najbolje što sam znala, bila za cijelu obitelj tu, činilo mi se kao da će sve stati i propasti ako ja stanem… – i sada se osjećam namagarčeno… Toliko sam se trudila a ne mogu ostvariti svoju najveću želju.. i tko mi je kriv, pa, jednostavno je.. Ja sama. Kada je bilo vrijeme za djecu, ja sam poput mnogih mislila da je posao najbitniji, da moram brinuti za druge… a vrijeme leti i ne vraća se, samo ispostavi račun. Taj račun nema mogućnost reklamacija, moraš platiti, iako ti se čini da je račun – previsok….
Zaboravila sam da svatko ima svoj život, da je odgovoran za svoj život i da nikog ne mogu i ne moram spasiti, tegliti… hm… zvuči poznato? i nemojte, drage moje žene, biti ljute što vas ne razumiju ili ne cijene što se toliko trudite… i ne moraju, razumijete li i podržavate li vi same sebe? Ma, nisu nam rekli da to smijemo – i moramo…. Zato – Trebam, želim, hoću zakon sada stupa na snagu… osluškujem svoje srce, ono šuti, budući ga jako, jako dugo nisam željela slušati… sada prvo moram dovoljno utihnuti i pružiti ruku da ono vrati vjeru i povjerenje u mene. Želim mu pokazati da mislim ozbiljno, da sam sebi na prvome mjestu, da sam svjesna da jedino tako mogu proći ovu preobrazbu i biti bolja i mudrija osoba koja će imati nove nijanse novih boja Sebe…

Imam novu frizuru i novi stan, preselila sam u mirniji kraj, kao da živimo na selu, bude nas ptice i cvrčći… mogu dugo sjediti na terasi i gledati krošnje na brdu preko puta… jedem zdravije, bolje spavam, nije me više stalno strah da ću nešto zaboraviti ili ne stići…
Otkrila sam da sam Ja centar svog Svemira i ako ja nisam dobro moj život nije dobro i ništa nema smisla. Ne mogu se ostvariti moje želje, moja htjenja, moji ciljevi, jer… jednostavno je – mene nema… pa čiji su to onda ciljevi ako mene nema?
Promjena (menopauza ili klimakterij) Bogom je dano stanje kada žene sve žene na ovome svijetu prolaze kroz životnu inventuru odbacujući pritom nebitno – ne-Ljubavno, postajući tako Mudre, mirne, zdrave i korisne svima: Sebi, svome partneru, okolini, cijelom svijetu….

🙂 uživajte u ljetu
Vaša Jelena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0