Radite, Planirajte, Da Biste Živjeli Radite, Planirajte, Da Biste Živjeli
Na kraju dana želite da imate osjećaj ispunjenosti, priznanja i zadovoljstva, dobiti priznanje i isticanje svojih zasluga, osjećati da vas cijene zbog svega što... Radite, Planirajte, Da Biste Živjeli

Na kraju dana želite da imate osjećaj ispunjenosti, priznanja i zadovoljstva, dobiti priznanje i isticanje svojih zasluga, osjećati da vas cijene zbog svega što radite.

Istovremeno, želite uravnotežen život u kojem imate vremena za stvari koje vas privatno vesele i za bogat društveni život. Naravno, želite karijeru i uživate u poslovnim izazovima, ali istovremeno želite biti oslobođeni stresa.

Zapitajte se – je li stvar u poslu ili u vama?

Nemojte se uvjeravati da ste žrtva. Vi ste odgovorni za svoj život i kako će on izgledati. Naravno, postoje neki otežavajući faktori na koje ne možete uticati, ali uprkos tome posao može biti lijepo mjesto, ako vi sami nešto uradite po tom pitanju:

Motivišite se

Na putu prema poslu razmislite o svim prednostima koje vam pruža, a da pritom glavni faktor nije plata. Ako razmišljate o prednostima koje vam vaš posao donosi to će vaš radni dan učiniti prijatnijim i produktivnijim.

Ne vadite iz konteksta

Promatrajte cijelu sliku. Napravite odmak od sebe i svoje radne svakodnevice. Što biste još mogli raditi? Za šta vam upravo ovaj posao ostavlja dovoljno vremena?

Vi ste više od svog posla

Nemojte svoju ličnost da poistvojećujetei s poslom. Nemojte da budete ono što od vas očekuju prijatelji, roditelji, profesori već pronađite način kako vam posao može pomoći da budete ‘ono što vi sami želite biti’.

Planirajte svoje vrijeme

Sastavite popis zadataka. U njega uključite dugoročne projekte kao i stvari koje morate hitno napraviti.

Koncentrišite se

Nemojte da vam pažnju odvlače stvari na koje ne možete da utičete i nemojte rasipati energiju na ono što biste htjeli, a realno ne možete da ostvarite. Budite strogi prema sebi – sve što morate odraditi prijepodne, napravite. Koliko god posla možete pripremiti unaprijed, uradite

Utvrdite što se očekuje

Svaki put kada dobijete zadatak koji vam nije potpuno jasan ili vas zbunjuje, reagujte odmah: postavite pitanja, zamolite dodatno pojašnjenje.

Proslijedite ono što možete

Postoji li nešto što možete proslijediti drugima, u čije područje rada taj zadatak pripada? Ne možete biti stručnjak za sve.

Uzmite pauzu

Ako dane provodite za računarom morate ponekad napraviti pauzu, barem na pet minuta. Isto važi ako na poslu uglavnom sjetite. Pokušajte da ručate u miru i jedite zdravo.

Naučite da se opustite

Kad se sve sabere i oduzme – to je samo posao, a posao nije jedino što postoji. Nemojte omalovažavati poslovne izazove, ali nemojte ih niti previše uzimati k srcu. Prisjetite se svojih prethodnih poslova i problema sa kojima ste se susrijetali. Iz današnje perspektive, jesu li to zaista bili ‘problemi?

Učinite svoje radno mjesto prijatnijim

Dajte svoj doprinos kvalitetnoj radnoj atmosferi. Nemojte da ogovarate i ne slušajte tuđa ogovaranja. Smanjite druženje s ljudima čiji karakter negativno utiče na vas. Budite i vi ponekad kreator dobre radne atmosfere.

Saberite utiske na kraju radnog vremena

Šta ste danas uspjeli da završite? Jeste li to uradili dobro? Šta biste mogli napraviti sjutra i imate li vremena da poboljšate neke stvari koje vam već duže vrijeme smetaju? Prošetajte gradom, družite se i pogledajte dobar film. Zaslužili ste.

Jednom kada radno vrijeme završi – isključite se!

Trećinu dana provodite na poslu, zato nemojte o njemu razmišljati jednom kada nastupi vaše privatno vrijeme. Ne možete stalno razmišljati o poslu – to je iscrpljujuće i krajnje neproduktivno. Život bi trebalo da bude lijep!

Izvor:Vijest

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *