Pušten u rad GeoPortal Grada Mostara Pušten u rad GeoPortal Grada Mostara
Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara, u saradnji s firmom GAUSS d.o.o. Tuzla, uz pokroviteljstvo BENTLEY (USA), organizirao je danas u Mostaru konferenciju pod... Pušten u rad GeoPortal Grada Mostara

Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara, u saradnji s firmom GAUSS d.o.o. Tuzla, uz pokroviteljstvo BENTLEY (USA), organizirao je danas u Mostaru konferenciju pod nazivom “Upravljanje poslovnim procesima i centralizacija prostornih podataka u lokalnoj samoupravi” u sklopu koje je prezentiran i pušten u rad GeoPortal Grada Mostara (www.mostargis.ba).

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo kazao je u izjavi za Fenu kako se konferencija odnosi na primjenu softverskih rješenja za upravljanje prostornim informacijama urbanizma, katastra i komunalne infrastrukture u Gradu Mostaru.

Naglasio je kako konferenciji prisustvuje preko 150 učesnika i da su na nju pozvani gradonačelnici, načelnici općina, pomoćnici načelnika za poslove prostornog uređenja, premijeri kantona i dr.

“Puštanjem u rad zvaničnog GeoPortala Grada Mostara svaki će građanin imati mogućnost da na transparentan način pristupi informacijama iz oblasti urbanizma, katastra i komunalne infrastrukture u Gradu Mostaru”, kazao je Bubalo.

Građanima će, kako je pojasnio, na taj način biti dostupne informacije gdje i pod kojim uslovima mogu graditi, gdje se može parkirati u gradu, gdje su javne površine, određeni sadržaji, objekti i dr.

“Na području bivše Jugoslavija, pa i šire, to je jedino uspio Grad Mostar” kazao je Bubalo, naglasivši kako se radi o zahtjevnim formatima te da se na tom projektu radi već punih pet godina.

Direktor Bubalo kazao je da će na današnjoj konferenciji biti prikazana i softverska rješenja kako običan građanin može dobiti urbanističku saglasnost, pa čak i građevinsku dozvolu putem interneta, što bi, nakon što je urađena kompletna osnova s bazom podataka, bio slijedeći korak

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0