Prvi biljni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u BiH Prvi biljni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u BiH
Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) odabrala je općinu Cazin za ovaj pilot-projekat, jer su prepoznali njihovu spremnost da idu u pravcu inovativnih... Prvi biljni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u BiH

Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) odabrala je općinu Cazin za ovaj pilot-projekat, jer su prepoznali njihovu spremnost da idu u pravcu inovativnih ideja. Za realizaciju projekta zadužen je Resursni centar za vode i okoliš Una Consulting Bihać.

Donoseći Strategiju zaštite voda i okoliša u okviru Projekta GOV-WADE projekta, a polazeći od činjenice da je decentralizovani način prikupljanja otpadnih voda jednostavniji i jeftiniji, u Općini Cazin odlučili su se za izgradnju biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Ljubijankići. Cilj im je bio zaštiti izvorište sa kojeg se pitkom vodom snabdijeva 15-tak hiljada Cazinjana.

Potreba za izgradnjom kanalizacionog sistema u Ljubijankićima ukazala se prije nekoliko godina, što je zahtijevalo i veća ulaganja i Općine i samih mještana.   Izgradnju biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda nadgledali su stručnjaci Una Consulting-a a njime će upravljati JKP “Vodovod” Cazin.

 U toku je završna faza, a u pitanju je uređaj francuskog hibridnog tipa sa pet bazena, tri za prečišćavanje otpadnih voda u prvoj fazi, a dva za drugu fazu. Nakon što svi radovi budu završeni slijedi sađenje biljaka koje imaju značajnu ulogu u funkcionisanju ovog uređaja.

Kako je istakao Sandi Zulić, direktor Una Consulting-a, Općina Cazin je veoma ozbiljno shvatila situaciju i pristupila realizaciji projekta. Osim Slovenije i Hrvatske, koja ima biljni prečišćivač manjeg obima, nijedna od balkanskih zemalja još uvijek nije primijenila ovaj sistem.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/EM35kY5Yjho” width=”620”]

 Važnost ovakvih uređaja za BiH ogleda se u činjenici da 40% stanovništva BiH živi u malim naseljima (manjim od  2 000 ljudi) i da je trenutno stanje u vezi sa prikupljanjem otpadnih voda na nezadovoljavajućem nivou. Stoga, ovi uređaji predstavljaju dobro rješenje za BiH uvjete, kako zbog niskih troškova izgradnje, mogućnosti angažovanja domaće  radne snage za izgradnju i održavanje, te niskih troškova rada i održavanja, što u konačnici znači manju cijenu usluge za korisnike.

Ljubijankići kao i ostala tri pilot sistema koja se grade kroz Projekt DECENT će omogućiti dokumentiranje ovog pristupa, njegovu promociju i dalju replikaciju.

Izvor: abc.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0