Proljeće – najradosnije doba! Proljeće – najradosnije doba!
Proljece je najradosnije doba.Poslije duge,naporne i hladne zime je konacno stiglo radosno proljece .Cvijece konacno pocinje da cvjeta i proroda polako počinje da se... Proljeće – najradosnije doba!

Proljece je najradosnije doba.Poslije duge,naporne i hladne zime je konacno stiglo radosno proljece .Cvijece konacno pocinje da cvjeta i proroda polako počinje da se budi.

Konacno su naporne i duge kise iza nas i ljudi pocinju da izlaze i pticice pocinju da cvrkucu.

Ne postoji osoba koja ne voli proljece,proljece dodje i otjera nam one ruzne stvari i vrati one radosne i sjajne dane.Proljece je uistinu stvarno i savrseno vrijeme koje nam svima ponovno udahne život, bez obzira radilo se o ljudima, prirodi ili zivotinjama.

U proljece nase oci dobijaju najljepsu sliku koja je najugodnija oku zbog svih boja koje se pojavljuju u prirodi.Nekad se ustvari cinilo da je u biti Bog jedan veliki slikar koji ima takvu paletu boja, koji crta takve sjajne spektre da je to prosto zadivljujuce.

U sumama se konacno probijaju sjajni sunchevi zraci kroz jos uvek ogoljele grane i dopiru do biljaka proljetnica koje zameljuju pokrivach od lisca sto tu stoji jos uvijek od jeseni.

Vratile su nam se laste i raspevavaju se po cijeli dan i tako nam uljepsavaju mirne i tihe dane.

Zima se vezuje za smrt,a prolece za zivot. Kada pocnje proljece pocinje i da se budi zivi svijet biljaka,zivotinja,…Jednostavno morate voljeti proljece.Najpoznatiji vijesnici proljeca su kockavica, šumarica, podlijesak (šafran), visibaba i jaglac.Priroda se budi a mi uzivamo gledajuci je kako raste i kako se razvija,konacno se probudila iz zimskog sna.

Slike proljetnog cvijeca kao pozadinu ze destop potražite na www.nature-wallpapers.biz .A zanimljivo je da se u Starom rimu pocetak proljeca slavio kao pocetak jedne nove godine jer tada sve ozivljava.A takodje su i narodi prije njih koji su se zvali “Kelti”,slavili i obiljezavali proljece kao pocetak budjenja sunca.Proljece jednostavno oznacava pocetak radosti i novog zivljenja.

Sve je ljepše kad dodje proljece. Makar malo. Dani su mnogo duži i prijatniji.

Proljece pocinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju presjece ekvator i predje na sjever. Tog dana Sunce izlazi tacno na istoku, a zalazi na zapadu.

Ipak,pravo proljece pocinje zvanicno izmedu sredine marta i sredine juna, medutim,

kao što znamo,  znaci da pocinje proljece mogu se uociti i prije sredine marta.

Kao što smo rekli, tokom proljeca zemlja prima povecanu kolicinu energije suncevog zracenja.

Dakle,to dovodi do povecanja u temperaturi vazduha, vode i zemljišta, što zauzvrat izaziva pocetak ponovnog rasta biljaka nakon veoma dugog zimskog mirovanja. Istovremeno, lagani rast temperature i povecanje dostupne hrane navodi životinje koje se hrane biljkama da pocnu da se pojavljuju, praceni ubrzo potom njihovim predatorima. Životinje kao što su jež, žaba ili bubamara ce izaci iz njihove zimske hibernacije spremne da se pare i da pocnu da grade nove zalihe energije, pošto su ih iscrpjele tokom veoma duge i nezgodne zime.

Priredio: Robert Bogolin

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0