Projekt “Volontiraj – Kreditiraj” za hiljadu i po učenika u FBiH Projekt “Volontiraj – Kreditiraj” za hiljadu i po učenika u FBiH
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Udruženje Infohouse i ove će godine organizirati sedmi Socijalni dan u okviru projekta “Volontiraj – Kreditiraj”, tokom kojeg... Projekt “Volontiraj – Kreditiraj” za hiljadu i po učenika u FBiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Udruženje Infohouse i ove će godine organizirati sedmi Socijalni dan u okviru projekta “Volontiraj – Kreditiraj”, tokom kojeg će mladi jedan školski dan zamijeniti jednodnevnim radnim iskustvom.

Ovo ministarstvo je već drugu godinu Top poslodavac, te će u okviru projekta zaposliti 80 srednjoškolaca, od 1.500 koliko će ih ovaj put biti obuhvaćeno projektom. Srednjoškolci iz Sarajeva okupit će se 10. oktobra na platou Centra Skenderija da bi krenuli u jednodnevno radno iskustvo.

Tokom Socijalnog dana učenici će dobiti priliku jedan dan biti predsjednici, direktori, ministri, menadžeri, administrativci, logističari, ali i tv voditelji za više od 12 medijskih kuća.

Ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da projekt ima za cilj jačanje kompetencija, aktivizma i vrijednosti društvenog angažmana mladih.

Naveo je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pozvalo sve vladine institucije i organizacije, privredne subjekte i druge da budu dio projekta i priključe se Socijalnom danu.

Od 80 srednjoškolaca, 30 će ih biti raspoređeno u Mostaru, a 50 u Sarajevu. U Sarajevu će učenici, osim Ministarstva, biti angažirani u Dječijem domu Bjelave, Zavodu Mjedenica, Centru Vladimir Nazor, Centru za slijepu i slabovidnu djecu, Domu za starije osobe Nedžarići, OŠ Kovačići, Udruženju građana Down sindrom, Edusu i Drugoj gimnaziji.

– Najveći broj srednjoškolaca prvi put će doživjeti radno iskustvo i doći u kontakt s poslodavcima i osobama iz svijeta biznisa. To je važno ne samo zbog sticanja radnog iskustva već i susreta s različitim vidom profesija – istaknuo je Mašić.

Koordinatorica projekta Dalila Bavčić naglašava da će u projektu učestvovati 139 srednjih škola iz 58 gradova. Osigurano je 1.500 radnih mjesta u više od 300 poslovnih subjekata.

– Na vrhu top liste poslodavaca i ovaj put je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a slijede Javno preduzeće komunalno Brčko sa 60 angažiranih učenika, JU Zdravstveni centar Brčko s 50, Konzum 50, BH Telekom 48 i Grad Bijeljina s 30 učenika – kazala je ona.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0