Profitirajte na zdravstvenom polju Profitirajte na zdravstvenom polju
Kada je u pitanju naš organizam znamo da ga jedino možemo sačivati a i poboljšati uz redovnu i zdravu isharnu. U prilogu možete pronači... Profitirajte na zdravstvenom polju

Kada je u pitanju naš organizam znamo da ga jedino možemo sačivati a i poboljšati uz redovnu i zdravu isharnu. U prilogu možete pronači 5 adekvatnih i jednostavnih načina da vaš organizam ostane čist i zdrav.

Moderni nutricionisti nude sve više ideja u vezi s ishranom koje vam mogu itekako pomoći da poboljšate svoje zdravlje. Svaku od njih treba prilagoditi svom tijelu i onome što mu najviše odgovara, ali rijetko koji od ponuđenih prijedloga može da vam obezbijedi idealne rezultate bez vježbanja i boravka na svježem vazduhu. Imajući to na umu, odabrali smo za vas 5 načina ishrane uz koje biste mogli da profitirate na zdravstvenom polju.

Bezglutenska dijeta
Ovo je vjerovatno najmodernija dijeta u posljednje vrijeme. Čini se kako svi krive gluten za svoje loše fizičko stanje, ali iako to kod nekih i jeste slučaj, pričekajte malo s donošenjem odluke o izbacivanju apsolutno svih glutenskih proizvoda i aktivnom zagovaranju ovog načina ishrane.

Ishrana bez glutena podrazumijeva isključivanje proteina glutena, koji je dio žitarica poput pšenice, ječma i raži. Oni koji se pridržavaju ovakve dijete moraju eliminisati iz ishrane hljeb, brašno, slatkiše, tjesteninu, pomfrit i druge namirnice – sve što sadrži zabranjeni sastojak.

Ishrana isključivo organskim namirnicama

Filozofija ljubitelja organske ishrane je da proizvodnja takvih namirnica mora biti ostvarena uz regulisano korišćenje prirodnih resursa, podržavanje svjetske ekološke ravnoteže i očuvanje biološke raznolikosti. Prelaz na organske proizvode obećava duži životni vijek, dobro zdravlje i, osim toga, zaštitu okoline. Jedina prepreka konzumiranja isključivo organske hrane je slabo tržište, ali to se polako mijenja, shodno tendencijama i povećanoj potražnji.

Superhrana
Koncept superhrane se pojavio u posljednje vrijeme i skoro odmah postao hit širom svijeta. Superhrana su proizvodi koji donose tijelu veliku korist i pozitivno utiču na nekoliko aspekata zdravlja, poput usporavanja procesa starenja, jačanja imunološkog sistema, detoksifikacije, stabiliziranja krvnog pritiska te poboljšavanja kvaliteta sna.

Najpopularnija superhrana su borovnice, kinoa, kelj, bobice, acai, chia sjemenke i kokosovo ulje. Uprkors činjenici da u današnjem svijetu, sa svim pesticidima, aditivima i namirnicama koje mijenjaju određenu, mnogi vjeruju da je pojam “superhrana” samo marketinški trik, uključivanje ovih proizvoda u ishranu ne može da šteti.

Paleo dijeta
Paleo dijeta ili, kako je nazivaju, dijeta pećinskog čovjeka – moderan je način ishrane koji uključuje u ishranu iste stvari koje su ljudi jeli u doba paleolitika. Ova dijeta temelji se na filozofiji da je ljudsko tijelo najbolje prilagođeno hrani koja postoji u prirodi već više od 2,5 miliona godina, a uprkos evoluciji, ljudski metabolizam se s vremenom nije značajno mijenjao.

Vjeruje se da takva ishrana sprečava mnoge bolesti, poput dijabetisa ili raka, i produžava životni vijek. Međutim, treba imati na umu da su namirnice poput mesa, ribe, orašastih plodova, povrća i bobičastog voća, koje se smiju koristiti pri paleo dijeti, radikalno drugačije sada nego što su bile tada.

Cijeđeni sokovi
Ljubitelji svježih sokova tvrde da u jednoj čaši soka osoba može dobiti istu količinu hranjivih sastojaka kao da je pojela 3-4 komada povrća ili voća. Juicing predstavlja način prehrane u kojoj su neki obroci zamijenjeni ili dopunjeni svježim sokovima. U tom slučaju sok može biti od bilo koje mješavine voća i povrća, a uz svježe sokove tijelo samo brže luči toksine, ubrzava se metabolizam i dolazi do pozitivnog dejstva na kožu, kosu i nokte.

 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0