Prnjavor: Spasili lipicanere od švercera i klaonica Prnjavor: Spasili lipicanere od švercera i klaonica
Snježana Kokanović, iz Srpca, Željko Babić, iz Slatine, Savo Vasiljević iz Gradiške, i ostali ljubitelji životinja, pogotovo poštovaoci konja, spasili su od švercerske ruke,... Prnjavor: Spasili lipicanere od švercera i klaonica

Snježana Kokanović, iz Srpca, Željko Babić, iz Slatine, Savo Vasiljević iz Gradiške, i ostali ljubitelji životinja, pogotovo poštovaoci konja, spasili su od švercerske ruke, klanice i sigurne smrti 74 rasna lipicanera, koliko ih se našlo na jučerašnjoj drugoj javnoj licitaciji u štalama čuvene ergele “Vučijak”, nadomak Prnjavora.

Došla sam samo da pomrsim račune mesarima i švercerima, da se domognu ovako divnih i vrednih grla, po početnoj ceni od 630 maraka – rekla je reporteru “Novosti” Snježana Kokanović, kako se skromno predstavila ljubitelj i poštovalac konja i prnjavorske ergele “Vučijak”.

Čim je počela licitacija, Snježani su “zastali” i srce i dah. Prvo grlo koje je ponuđeno na prodaju bio je njen ljubimac Drina, lipicaner na kojem je pre četiri godine naučila da jaše. Odlučila je da, po svaku cenu, spasi ovo rasno i plemenito grlo.

Cena prodaje se povećavala za po 50 maraka, a Snježana, uz podršku supruga, nije odustala ni na 1.000, ni na 2.000, pa ni na 3.000 maraka. Sa početnih 630, Drina se u njenom trajnom vlasništvu našla za fantastičnih – 3.150 maraka!

– Ne dam te nikome, sada si moj – sa suzama radosnicama, grleći lipicanera u čujem odobravajućem rzanju kao da se osećalo olakšanje – izustila je presrećna Snježana.

Od ishoda ovog početnog nadmetanja kao da su mnogima, od stotinak prisutnih, bili ne samo pomršeni konci već im se i zavrtelo u glavi. Ostali su samo oni koji su, želeli da kupe konje uistinu za svoje potrebe, a ne za preprodaju, klanice i mesnu industriju. Pogotovo kada je Snježana, iznad početne cene, kupila i Savu.

– Miran je i ima svega pet godina. Taman mu je vreme za ujahivanje. Biće mi zadovoljstvo da ga ja obučim – govorila je Snježana, dok je uz neskrivino zadovoljstvo upućivala čestitke, takođe kupcima, Savi Vasiljeviću i Željku Babiću.

– Savu sam kupio za 1.850 maraka a, za nešto manje, upario sam ga sa Lipom. Na to me je nagnao osećaj da sam malo je reći veliki ljubitelj životinja, već ih obožavam, pogotovo konje. Njih ću koristiti za vožnju fijakerom i jahanje – sa ushićenjem nam kazuje Željko Babić, koji će lipicanere pridodati stadu ovaca, na svom imanju nadomak Laktaša.

Savo Vasiljević, iz Rogolja kod Gradiške, poznat po organizaciji kosidbi na tamošnjem području, ali i po svom domaćinstvu, na imanju već ima dva predivna zekana.

– Koristim ih za vožnju fijakera, a od sada će im društvo praviti i Kremica koju sam u utorak kupio. Kupiću joj i parca. To ja pazim i dobro hranim, ima da budu ko vile – uz širok osmeh najavljuje Savo Vasiljević.
Javna licitacija na ergeli “Vučijak” završena je u utorak kasno popodne. Kako nam je potvrdila Dosta Baraković, stečajna upravnica, ukupno je, iznad početnih 630 KM, prodato šest grla. – O tome ću obavestiti Ministarstvo za poljoprivredu RS, koje će, najverovatnije, raspisati novu licitaciju, sa ciljem da se prodaju 83 prekobrojna od ukupno 155 grla na ergeli -rekla je za “Novosti” Barakovićeva.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0