Pristupanjem BiH Programu MEDIA omogućen razvoj domaće kreativne industrije Pristupanjem BiH Programu MEDIA omogućen razvoj domaće kreativne industrije
Pristupanjem BiH evropskom Programu MEDIA domaći audiovizuelni sektor pristupio je Evropskoj uniji i prije same države. BiH je time omogućila domaćoj kreativnoj industriji da... Pristupanjem BiH Programu MEDIA omogućen razvoj domaće kreativne industrije

Pristupanjem BiH evropskom Programu MEDIA domaći audiovizuelni sektor pristupio je Evropskoj uniji i prije same države. BiH je time omogućila domaćoj kreativnoj industriji da se razvija na evropskom i međunarodnom planu kroz pristup ogromnim finansijskim sredstvima – ocijenila je u razgovoru za Agenciju Fena pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Sarajlić-Maglić smatra da će bh. stvaraoci iz oblasti kinematografije time zvanično postati dio šire mreže evropskih kinematografskih stvaralaca te ostvariti i lakši pristup tržištima izvan granica BiH.

“Pristup sredstvima MEDIA programa je baziran isključivo na konkurentnosti i kvalitetu ponuđenih projekata, u čemu sam sigurna da će projekti iz BiH prednjačiti” – kazala je.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je bila ključna institucija u vođenju i zaključivanju pregovora o pristupanju BiH Programu MEDIA. Sarajlić-Maglić dodaje da je, nažalost, cijeli proces trajao duže nego što je planirano radi neusklađenosti domaće legislative s evropskom u oblasti audiovizuelne djelatnosti.

Međutim, kada je ta pravna barijera pristupa Programu MEDIA konačno prevaziđena intenzivirana je koordinaciju između  Ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva vanjskih poslova, Direkcije za evropske integracije i Misije BiH pri EU u Briselu. Time se Ministarstvo civilnih poslova tokom 2012.godine dodatno angažovalo na ubrzavanju procedure pristupanja ovom programu.

Sarajlić-Maglić potcrtava da o značaju Programa MEDIA za razvoj audiovizuelne djelatnosti u EU govori i njegov petogodišnji budžet u iznosu višem od 750 miliona eura.

“Pristup jednom ovakvom fondu za zemlju poput naše, čiji kreativni potencijal jasno prevazilazi ograničene domaće izvore finansiranja, znači upravo ključni korak ka jačanju kreativnih industrija. Mi smo kroz učešće u programu Vijeća Evrope Eurimage pokazali da imamo ideje i projekte koji su itekako konkurentni u evropskim okvirima, i da imamo izgrađene kapacitete u audiovizuelnom sektoru koji mogu uspješno aplicirati za ovakve vrste fondova” – ističe ona.

Podsjeća da su projekti iz BiH kroz članstvo u Eurimageu od 2005. godine, otkada je BiH članica ovog fonda, do danas uspjeli povući više od pet miliona KM, a sredstva koja država plaća za učešće na godišnjem nivou iznose 240.000 KM.

“Uvjereni smo da će nam se na isti način višestruko isplatiti i sredstva uplaćena za ulaznu kartu za učešće BiH u Programu MEDIA. Ta karta za ovu godinu je iznosila 40.000 eura, od čega je 36.000 eura ranije obezbijeđeno iz sredstava EU IPA 2011, tako da je ukupan ‘finansijski teret’ pristupa programu za državu BiH za ovu godinu iznosio 4.000 eura” – navodi Sarajlić-Maglić.

Mišljenja  je da će se već za ovu godinu ta sredstva višestruko vratiti, jer Ministarstvo civilnih poslova BiH ima informacije da je trenutno za bh. aplikante odobreno oko 200.000 eura.

“To je novac koji je postao raspoloživ tek zvaničnim pristupom BiH programu MEDIA. Važno je naglasiti da su još  otvoreni određeni konkursi na koje se naši aplikanti mogu prijaviti, a koji se mogu naći na zvaničnoji web stranici Programa MEDIA” – kazala je Sarajlić-Maglić.

Ocijenila je posebno važnim da Program sadrži i veliku razvojnu komponentu  kojom podržava obuke i stručno usavršavanje profesionalaca, razvoj produkcijskih projekata, distribuciju i promociju filmova i audiovizuelnih programa unutar i van EU, filmske festivale, te uvođenje i korištenje novih tehnologija.

Također, program je širok i na način da obuhvata veliki broj različitih korisnika, namijenjen je pravnim osobama i pojedincima, institucijama, udruženjima, kompanijama, producentskim kućama, distributerima, prodajnim agentima, režiserima, producentima, scenaristima i drugima koji se bave audiovizuelnim aktivnostima.

“Na nama kao državi je sada da na sve raspoložive načine i dalje podržavamo izgradnju kapaciteta audiovizuelnog sektora te da kroz zakonske i podzakonske akte osiguramo dodatnu institucionalnu sigurnost našoj itekako perspektivnoj kreativnoj industriji” – zaključila je u razgovoru za Agenciju Fena pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Svi zainteresovani iz BiH direktno apliciraju za sredstva iz ovog programa, bez posredstva bilo koje od bh. institucija.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0