Prirodni recepti: Pekmez od šljiva Prirodni recepti: Pekmez od šljiva
Naše podneblje je pogodno za uzgoj kvalitetne šljive. Najbolji način da pripremite zimnicu i iskoristite ovo voće jeste da se malo potrudite i napravite... Prirodni recepti: Pekmez od šljiva

Naše podneblje je pogodno za uzgoj kvalitetne šljive. Najbolji način da pripremite zimnicu i iskoristite ovo voće jeste da se malo potrudite i napravite super ukusne i super zdrave džemove ili pekmeze od šljiva. Uživajte u receptu, pripremi i degustiranju pekmeza kako sad tako i preko cijele zime.

Šljive za ovaj recept trebalo bi da budu stare požegače, jer su one najbolje za pekmez (najbolje upeku i imaju mnogo bolji ukus od drugih sorti). Nekada, bake su ga  pravile tako gusto da je kašika mogla da se okrene naopako a on stoji u kašici. Ukoliko berete svoje šljive otresite ih i ostavite jedan dan da odleže na zemlji.

Sastojci za pekmez od šljiva:

  • 35 kg šljiva
  • 2 kg šećera
  • velika šerpa
  • 10 metalnih čepova (npr. čep od piva)

Priprema

Šljive dobro oprati, ocijediti i izvaditi im košpe. Najbolje bi bilo da se uveče reda jedan red šljiva i posipa sa šećerom i tako do vrha, pa da se pokrije krpom i ostavi da prenoći da šljive puste svoj sok, lakše se upeče pekmez. Sutradan ili isti dan odmah po završetku vađenja košpica iz šljiva, staviti na šporet 10 čepova od piva u krug pa na njih veliku šerpu sa svih 35 kg. šljiva. Čepove poklopiti po ringli šporeta (u sredinu kruga ne stavljati čepove jer bi šerpa bila nestabilna). Čepovi služe da šerpa ne zagori u toku pečenja pekmeza. Treba da se miješa stalno (a sa čepovima i ne mora stalno) jedno 4-5 sati dok ne bude skroz gust, a to je kad povučeš varjačom posle 5 sati on ostavi trag po sredini šerpe (vidi se dno šerpe). Vruć pekmez sipati u vruće tegle, odmah zatvarati metalnim poklopcima za tegle, i ostaviti da se ohladi. Nikakve hemikalije nisu potrebne. Ko misli da treba da stavi salicil ili sl. neka stavi. Ovom pripremom nije potrebno satvljati ništa i ovakav džem se  nikad se nije pokvario. Čuvati ga na tamnom i hladnom mjestu (može u frižideru)

Izvor: Pozitivne.info/serbiancafe.com

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0