Prirodne Ljepote: Waitomo – Svjetleće Špilje Novog Zelanda Prirodne Ljepote: Waitomo – Svjetleće Špilje Novog Zelanda
Iako se ljudska bića u velikoj mjeri ponašaju poput virusa prema prirodi, uništavajući sve pred sobom u ime napretka i profita, još uvijek možemo... Prirodne Ljepote: Waitomo – Svjetleće Špilje Novog Zelanda

Iako se ljudska bića u velikoj mjeri ponašaju poput virusa prema prirodi, uništavajući sve pred sobom u ime napretka i profita, još uvijek možemo pokazati koliko malo znamo o čudesima prirode. Jedno od skrivenih prirodnih čuda nalazi se na Novom Zelandu, otkrijte Waitomo – svjetleće špilje.

167svjetleća špilja

Detalj svjetlećeg svoda u dijelu špilje koji se naziva “katedrala.”

Na zapadnom dijelu sjevernog otoka Novog Zelanda nalazi se geološko-biološki fenomen sustava špilja Waitomo ili špilja „svjetlećih crva.“ U okrilju obronaka svete maorske planine Taupiri – doma kralja Maora i u podzemnom toku rijeke Waikato priroda je stvorila nevjerojatan bioluminiscentan fenomen koji zapadnjake oduševljava više od sto godina.

Bioluminiscentni kukac Arachnocampa luminosa i njegove ljepljive svjetleće klopke.

Bioluminiscentni kukac Arachnocampa luminosa i njegove ljepljive svjetleće klopke.

Unutrašnjost Waitomo špilja nalikuje na trodimnezionalnu projekciju nepoznatog noćnog neba osvijetljenoga desecima tisuća plavkastih zvijezda. Svod ovih špilja je prekriven neobičnim ljepljivim trakama malenog insekta kanibala Arachnocampe luminosae, insekta nalik pauku koji prede neobične trake s brojnim čvorovima koje savršeno provode njihovu bioluminiscentnu svjetlost. Maleni predator nikada ne naraste veći od običnog komarca, i obično se hrane s bilo kakvim insektima koji se umotaju u njihove trakice, no u slučaju da hrane nema, ovi insekti će loviti vlastite larve.

Turisti u obilasku svjetlećih špilja.

Turisti u obilasku svjetlećih špilja.

Iako je bioluminiscentna boja Arachnocampe luminosae električno plava, ovaj maleni predator sam često postane lovina i to neobičnoj špiljskoj gljivici parazitu. Nakon što paraziti uđu u larve, one počnu odašiljati snježno bijelu boju.

Nevjerojatno "nebo" unutar dijela koji se naziva "katedrala."

Nevjerojatno “nebo” unutar dijela koji se naziva “katedrala.”

Waitomo dolazi od maorskih riječi „wai“ – voda i „tomo“ – rupa. Maori su podzemni sustav špilja Raukari i Aranui čuvali od bijelaca sve dok ih poglavica Tionaru nije pokazao istraživaču Fredu Maceu 1887., godine. Od tada je Waitomo turistička „poslastica“ koja se može pohvaliti jedinstvenom endemskom vrstom koja je utočište pronašla u bogatom spletu podzemnih prolaza i galerija unutar vapnenca.

Ljepljive svjetleće klopke malenih kukaca.

Ljepljive svjetleće klopke malenih kukaca.

Iako je regija oko Waitoma prepuna špilja (njih više od 300) Arachnocampa luminosa živi u samo dvije špilje koje osim vlažne i relativno tople unutrašnjosti nude potpuni nedostatak propuha, što pak omogućava slobodno stvaranje visećih i svjetljećih klopki. Svaka odrasla jedinka Arachnocampe luminosae stvara ljepljive trake dužine između 30-40 centimetara, s različitim brojem čvoriča koji reflektiraju svjetlost iz kukca.

U obilasku špilja Waitomo.

U obilasku špilja Waitomo.

Nadamo se da će nas ovakvi prizori ponukati na očuvanje prirode i njen eventualan oporavak.

Izvor:Matrix World

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0