Prirodne Ljepote Koje Vrijedi Vidjeti Barem Jednom U Životu Prirodne Ljepote Koje Vrijedi Vidjeti Barem Jednom U Životu
Koliko god se divili ljudskim rukotvorinama, umjetničkim djelima, i prastarim artefaktima čija je namjena davno zaboravljena, ipak smatramo kako je čista i netaknuta priroda... Prirodne Ljepote Koje Vrijedi Vidjeti Barem Jednom U Životu

Koliko god se divili ljudskim rukotvorinama, umjetničkim djelima, i prastarim artefaktima čija je namjena davno zaboravljena, ipak smatramo kako je čista i netaknuta priroda u stanju napraviti najveće i najdivnije kreacije. Predstavljamo vam prirodna čuda koja bi bilo vrijedno vidjeti barem jednom u životu.

Salar de Uyuni.

Salar de Uyuni.

Na krajnjem jugu Bolivije nalaze se slane močvare koje pokrivaju 10.582 četvorna kilometra. Ova prirodna solana stvara toliko perfektnu refleksiju da se čini kako je površina slanih močvara savršeno ravno ogledalo. Iako se nalazi na visini od preko 3000 metara, Salar de Uyuni ili Salar de Tunipa je postala jedna od najvećih turističkih atrakcija Južne Amerike.

Salar de Uyuni snimka iz svemira.

Salar de Uyuni snimka iz svemira.

Salar de Uyuni je samo dijelom prekriven vodom dok je veliki dio sačinjen od čvrste slane kore koja se dan danas koristi za ljudsku konzumaciju. Sama Salar de Uyuni je nastala od nekoliko slanih prastarih jezera koji osim obične “morske” soli sadrže i litij. Naime okolno područje Altiplana je jedan od najvećih izvora litija na zemlji. S druge strane, ove slane bare su prirodna staništa flamingosa koji se obavezno gnijezde na centralnim dijelovima prirodne solane.

Zamrznuti zračni mjehuri jezera Abraham.

Zamrznuti zračni mjehuri jezera Abraham.

Jezero Abraham se nalazi u dijelu toka rijeke North Saskatchewan u Alberti u Kanadi, ovo umjetno jezero nastalo je stvaranjem brane Bighorn, a širom svijeta je poznato zbog rijetkog fenomena koji postaje vidljiv za vrijeme dugih sub-polarnih zima, naime riječ je o pojavi brojnih mjehura metana koji se u procesu penjanja kroz hladnu vodu smrzavaju, stvarajući jedne od najneobičnijih prirodnih predstava.

Podvodna šuma jezera Kaindy.

Podvodna šuma jezera Kaindy.

Jezero Kaindy u Kazahstanu krije nevjerojatnu podvodnu šumu, naime 1911. godine, nakon jakog potresa i odrona zemlje dio jezera se premjestio u malenu dolinu u kojoj su rasla velika drva jela, nakon što je drveće umrlo u hladnoj i dubokoj vodi, na njihove suhe grane su se naselile različite zelene alge i jezerske biljke koje su na neobičan način oživjele ovu šumu. Iznad površine jezera su grane suhe i mrtve no ispod površine se čini da je vrijeme zauvijek stalo.

Erupcija vulkana u Čileu prije godinu i pol dana, je stvorila niz "prljavih" ili vulkanskih munja.

Erupcija vulkana u Čileu prije godinu i pol dana, je stvorila niz “prljavih” ili vulkanskih munja.

Gotovo svaka vulkanska erupcija uzrokuje stvaranje takozvanih prljavih munja, ova vulkanska pojava se najviše može vidjeti u trenutku izlaska piroklastičkog dima iz grotla vulkana, naime električni naboj se stvara ispod površine Zemlje zbog kretanja magme ili lave, te nastaju neobične zemne munje koje često prkose “gravitaciji” i kreću se u svim smjerovima, čak i od tla prema nebu.

Bioluminiscencija Malediva.

Bioluminiscencija Malediva.

Posjetitelji Malediva često mogu prisustvovati iznimno atraktivnom morskom pirodnom fenomenu, naime, biolouminiscencija planktona stvara svjetlosne efekte koji su dovoljno jako da ih se može zabilježiti na kamerama i fotoaparatima. Ovaj fenomen je poznat i u drugim čistim morima, no u puno manjem omjeru, svi oni koji su imali priliku voziti na vesla kroz mirne Jadranske vale, znaju kako izgleda svjetlucavo more.

Eukaliptusi s korom duginih boja.

Eukaliptusi s korom duginih boja.

Iako je Eucalyptus deglupta sasvim uobičajeno drvo, na mnogim lokacijama u tropskim dijelovima planete ova drva s vremena na vrijeme dobivaju koru duginih boja, drvo na slici se nalazi na Havajima točnije na Kailui.

Naica Kristalna špilja u Meksiku.

Naica Kristalna špilja u Meksiku.

Jedan od najdivnijih prirodnih fenomena se nalazi u Meksiku, naime u špilji Naica, rastu ogromni kristali, čija se težina penje do 55 tona, o ovoj atrakciji smo detaljno pisali.

Rijeka duginih boja.

Rijeka duginih boja.

Caño Cristales, (rijeka poznata i pod imenom „rijeka pet boja“ ili rijeka koja izvire u Raju“ i “rijeka duginih boja”), ima jedinstvene biološke odlike jer obiluje raznobojnim algama. O ovoj neobičnoj rječici koja se nalazi u Kolumbiji smo detaljno pisali.

Polarno svjetlo i sprite - dva neobičan nebeska fenomena na jednom mjestu.

Polarno svjetlo i stupovi svijetla.

Za vrijeme neobične geomagnetske oluje koja je trajala od 31.05.013. do 01.06.2013., a koja predstavlja presedan jer se ne zna njen uzročnik, fotografi na sjevernoj hemisferi su snimili nevjerojatne slike polarne svjetlosti u rijetko viđenim ružičastim tonovima pomiješanima s električno žutim bojama.

Aurora i sprite dva neobična fenomena jedna uz drugi.

Aurora i sprite dva neobična fenomena jedna uz drugi.

Snimatelji web stranice Extreme Instability su uspjeli snimiti trenutak u kojem se pojavljuje polarno svjetlo i sprite, jedan od najkraćih i najrijeđih električnih atmosferskih fenomena, ova fotografija je snimljena nad ruralnim područjem centralne Južne Dakote u SAD-u.

Želite li pogledati ostatak galerije preko cijelog ekrana kliknite na bilo koju sliku:

Izvor:Matrix World

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0