Prilagodite veličinu prostora odabirom boja Prilagodite veličinu prostora odabirom boja
Tople boje čine nam se bližima, hladne daljima, iako se nalaze na jednakoj udaljenosti od našeg oka. Ta karakteristika boja iskorištava se u mnogim... Prilagodite veličinu prostora odabirom boja

Tople boje čine nam se bližima, hladne daljima, iako se nalaze na jednakoj udaljenosti od našeg oka. Ta karakteristika boja iskorištava se u mnogim vizualnim umjetnostima, u raznim djelatnostima, a važno je ponešto o tome znati i kod uređenja vlastitog doma. Naime, jedan od najvažnijih elemenata koji utječu na ljepotu prostora svakako su boje. Odabir boja je, usprkos svim savjetima, individualna stvar, ovisi o karakteru i osobinama ličnosti koja odabire boje. Pravila za odabir nisu apsolutna i nepromjenjiva. Dapače, postoje izvrsni primjeri suprotstavljanja uvriježenom. Boje koje odaberete pričat će priču o vama – jeste li energični, impulzivni, staloženi, mirni, lojalni, težite li harmoniji, jeste li druželjubivi, kreativni, brižni, rastreseni…Važno je da odabir boja koje ste unijeli u svoj prostor rezultira time da se u svom domu osjećate – baš kao u svom domu. Ipak, ako ste neodlučni, evo nekoliko savjeta kako možete svoj dom odabirom boja ‘uvećati’ ili ‘smanjiti’. .

Vizualno korigiranje dimenzija prostora bojom

Ukoliko živite u malom prostoru boje mogu puno pomoći kako biste prostor učinili većim. Pri tome se koristimo prvenstveno svjetlim i hladnim tonovima boja.
Ukoliko ste sretnik sa viškom prostora, a prostor želite vizualno smanjiti, koristit’ ćete tople i tamnije boje. Strop ćete učiniti nižim ukoliko ga obojite bojom koja je tamnija i toplija od boje na zidovima. Suprotno, ako želite da strop izgleda viši, obojit’ ćete ga svjetlijom i hladnijom bojom od boje zidova.

U malim prostorima izbjegavajte prevelike kontraste između boja, dok je u velikim prostorima to poželjno.

Osim boja, važan elemenat doživljaja prostora je i svjetlo, odnosno, položaj i veličina prozora i vrata u prostoru. Zidove koji su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti poželjno je bojati manje intenzivnom bojom. Tamnijim i slabije osvjetljenim prostorima možete pojačati nijanse.

Moderno uređeni interijeri baziraju se najčesšće na minimalizmu koji je prisutan i u odabiru boja. Najčešće su to crna i bijela boja. Dodavanjem treće boje možete pojačati efekat crnog i bijelog.

Izvor: prakticanzivot.com

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0