Prepoznatljiva je po svojim sitnim bijelo-žutim cvjetovima – Kamilica Prepoznatljiva je po svojim sitnim bijelo-žutim cvjetovima – Kamilica
Sigurna sam da je ovo biljka koju svi imaju u svojoj kući. Kamilica je jednogodišnja, mala zeljasta biljka. Naraste visoko svega 10-30 cm, rjeđe i... Prepoznatljiva je po svojim sitnim bijelo-žutim cvjetovima – Kamilica

Sigurna sam da je ovo biljka koju svi imaju u svojoj kući. Kamilica je jednogodišnja, mala zeljasta biljka. Naraste visoko svega 10-30 cm, rjeđe i pola metra. Prepoznatljiva je po svojim sitnim bijelo-žutim cvjetovima.  Raste po poljima i kraj puteva, a možete je vidjeti gotovo na svim livadama.Ona je kod nas sinonim za čaj i nema onoga ko je nije probao, a to je i dobro jer kažu da je kamilica lijek za sve.  Ali ako pogledata koja sve ljekovita svojstva ima, nije ni čudo što je tako.

Ova ljekovita biljka pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bol, smiruje grceve, smanjuje osipe, umiruje opekotine, konjuktivitis, dermatitis, ublažava depresivno stanje, umanjuje iritabilnost, ublažava migrenu i teškoće klimaksa, liječi akne, pruža ugodan osjećaj unutrašnje ravnoteže.

Ona je vrlo dobar lijek za smirenje. Redovno pijte čaj i osjetit ćete promjenu. Za odrasle se čaj priprema tako što kašiku kamilice prelijete s 2 dl kipuće vode, i ostavite poklopljeno 15 minuta. Ukoliko želite jači čaj procijedite ga nakon sat vremena.

Ako imate problema s kožom ili jednostavno želite ljepšu i njegovanu kožu dovoljno je jednom sedmično umiti se čajem od kamilice.

Kod problema s ispadanjem kose, za  ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri kašike biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu).

Kamilica se koristi i za pomoć kod  menstrualnih tegoba. Bolove možete ublažiti oblogama. Njih pravimo tako što  veliku kašiku kamilice prelijemo ¼l vrelog mlijeka, procijedimo i tople obloge stavljamo na stomak. Bolovi će vrlo brzo nestati.

Uljni ekstrakt kamilice se upotrebljava u kozmetici kao najvažniji sastojak za izradu visoko kvalitetnih preparata za njegu kože.

 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0