Prelijepo vrelo: Rijeka Krušnica Prelijepo vrelo: Rijeka Krušnica
Rijeka Krušnica nam nudi: čovječiju ribicu, rijetku vrstu riječnoga raka, staru hidrocentralu iz vremena Austro-Ugarske monarhije i svježu ribu za ljepši dan. Uživajte u... Prelijepo vrelo: Rijeka Krušnica

Rijeka Krušnica nam nudi: čovječiju ribicu, rijetku vrstu riječnoga raka, staru hidrocentralu iz vremena Austro-Ugarske monarhije i svježu ribu za ljepši dan. Uživajte u prelijepoj fotogaleriji.

Krušnica je rijeka u zapadnom dijelu BiH, pritoka Une.

Vrelo rijeke Krušnice se nalazi 6 km od Bosanske Krupe, pod okomitom kosom kod Gudavca i Vranjske. Zahvaljujući kraškom reljefu ova rijeka se opskrbljuje vodama s područja Bosanskog Petrovca što je očit primjer bifurkacije. Niže vrela (200 m) se nalazi hidrocentrala izgrađena 1905. godine. Sam tok rijetko prelazi dubinu od pet metara dok se u jesenjim i proljetnim podvodnjima Krušnica obavezno izlije iz svoga korita.

Vrelo je impresivan prizor moći vode, a sama rijeka je mirna i čista. Cijeli tok rijeke je pitak, a interesantno je i to da se rijeka Una s dva svoja kraka prvo ulijeva u Krušnicu da bi se zatim rijeke spojile u divljem brzacu. Rijeke tvore kompleks ada (riječnih otoka) koje se nalaze praktično u središtu grada Bosanske Krupe.

Izvor fotografija: FB stranica Krupska raja

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.