Predstavljen roman prvijenac Ismeta Prcića “Krhotine”: Svi pričaju svoje priče Predstavljen roman prvijenac Ismeta Prcića “Krhotine”: Svi pričaju svoje priče
Roman prvijenac Ismeta Prcića “Krhotine”, Tuzlaka koji je 1996. godine emigrirao u Sjedinjene Američke Države, predstavljen je danas u knjižari Buybook u Sarajevu u... Predstavljen roman prvijenac Ismeta Prcića “Krhotine”: Svi pričaju svoje priče

Roman prvijenac Ismeta Prcića “Krhotine”, Tuzlaka koji je 1996. godine emigrirao u Sjedinjene Američke Države, predstavljen je danas u knjižari Buybook u Sarajevu u prisustvu velikog broja poklonika pisane riječi.

Promociju su vodili bh. pisac s američkom adresom Aleksandar Hemon i urednica na FTV-u Kristina Ljevak.

Knjiga “Krhotine” donosi priču o mladom Bosancu istoga imena koji je napustio ratom razorenu domovinu, te o njegovoj borbi da pomiri svoju prošlost sa sadašnjim životom u Kaliforniji.

Da bi se riješio krivnje koja ga izgriza zato što je ostavio svoju porodicu u ratu, savjetuju ga da sve zapisuje.

Rezultat tog zapisivanja je mnoštvo uspomena, ispovijesti i fikcije – dirljiva i duhovita sjećanja na djetinjstvo u Tuzli prepliću se s mučnim i tužnim pismima majci o izazovima života u novom svijetu. Pričanje se dodatno komplikuje pričama iz druge perspektive – stvarnog ili izmišljenog mladića Mustafe koji se pridružio specijalnoj jedinici i ostao u Bosni da se bori.

Govoreći na predstavljanju knjige o likovima u knjizi, Ismet Prcić ističe da je glavnom liku dao svoje ime jer mnogi Amerikanci nemaju želju da čitaju ratne priče, dok u ovakvom kontekstu smatraju da je riječ o memoarima.

– Priču o drugom liku Mustafi ubacio sam jer sam razmišljao kako je nekome ko je ostao da se bori u Bosni – da li nije imao gdje otići ili nije želio ili postoji neki drugi razlog, te da li dok je u rovu razmišlja o nekom boljem životu – istaknuo je on.

Prcić je mišljenja da stvarnost faktički ne postoji, već da svi samo pričaju svoje priče. Vjeruje da postoji jedna zajednička stvarnost za koju svi misle da je ne mogu promijeniti, ali mogu.

Naglašava da je radeći u teatru pričao pokretom ili glasom, dok je pisanje za njega drugačije, posmatrao ga je kao izvjesnu terapiju kako bi izbacio sve iz sebe, ali i kao određeni vid protesta protiv svih dešavanja u BiH.

Govoreći o jeziku pisanja, Prcić podvlači da je pokušao pisati na bosanskom jeziku, ali da mu je bilo znatno teže nego to činiti na engleskom, s obzirom na to da je već naučio slengove i druge detaljne načine izražavanja misli.

– Razlog pisanja za mene je uvijek bio što moram. To je za mene kao kada si roditelj – polako odgojiš dijete, izvedeš ga na pravi put, a zatim ga pustiš da živi svoj život – smatra Prcić.

Najavio je i da će se u novom romanu ponovo baviti temom rata, ali ovaj put iz ženske perspektive. Knjiga “Krhotine” objavljena je 2011. godine u SAD-u.

Ismet Prcić magistrirao je engleski jezik i pisanje na Univerzitetu Kalifornija. Predaje dramu na Clark Collegeu u Vancouveru u državu Washington. Koautor je scenarija za film “Imperial Dreams” prikazanog na Sundance Film Festivalu 2014. godine. Živi u Portlandu u Oregonu.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0