Livanjski divlji konji Livanjski divlji konji
Prostranstvima visoravni Krug nedaleko od Livna galopira krdo divljih konja, jedno od rijetkih u Europi. Potomci su to pitomih konja koji već više od... Livanjski divlji konji

Prostranstvima visoravni Krug nedaleko od Livna galopira krdo divljih konja, jedno od rijetkih u Europi. Potomci su to pitomih konja koji već više od tri decenije odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima.

Naša priča počinje ondje gdje zvuk tišine, uz duet poneke smjele krošnje i hladne bure sa sjeveroistoka, nadglasava galop jednog od rijetkih krda divljih konja u Europi. Zastanu samo radi dogovora na koju će lokvu na vodu i onda krenu dalje prostranstvom visoravni Kruga. U potrazi za najboljom ispašom prijeđu dnevno desetke kilometara preko nanizanih proplanaka obojenih bojama ljekovitog bilja, do kamenih rubova goleti pa natrag do jednog od izvora. Stotinjak kvadratnih kilometara široko područje – s tek pokojim usamljenim ognjištem iako je svega desetak kilometara udaljeno od Livna, najvećega grada Hercegbosanske županije, s više od 10.000 stanovnika – obitavalište je tih divljih konja. Krug je svijet za sebe.

Carstvo je to kamena i trave, mjesto gdje se proljetni povjetarac poigrava s rijetkim primjercima biljnog i životinjskog svijeta prije nego što se spusti dolje, na grad. A da vam pozornost tu i tamo ne privuče buka sa sive stare serpentine koja se uzdiže do Borove glave i nastavlja prema Kupresu na sjeveru, pomislili biste da ljudska noga odavno nije kročila tuda.

Fotogalerija Livanjski divlji konji

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Odabrao Adem Mehmedovic

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.