Predstavljamo: Grad Tuzla Predstavljamo: Grad Tuzla
Panonska ljepotica na zrnu soli možda je i najbolji opis ove sjeveroistočne općine koja se prostire na 303 kvadratna kilometra u podnožju planine Majevice. Takav... Predstavljamo: Grad Tuzla

Panonska ljepotica na zrnu soli možda je i najbolji opis ove sjeveroistočne općine koja se prostire na 303 kvadratna kilometra u podnožju planine Majevice. Takav naziv veže se za stotine miliona tona kamene soli i slane vode, koje je iza sebe ostavilo staro Panonsko more kada se, prije više od deset miliona godina, povlačilo sa ovih prostora.  Samo ime grada kroz historiju je vezano za so, a današnji naziv Tuzla potiče iz turskog jezika i znači solana. Tuzla – oaza istinske multikulturalnosti, kreativnosti i talenata – središte je istoimenog kantona čija prva naselja datiraju još od mlađeg kamenog doba. U samom centru grada pronađeni su ostaci sojeničkog naselja iz neolitskog doba, što je dokaz da je Tuzla jedno od najstarijih naselja u Evropi.

Pored majevičkog planinskog vijenca sa sjeverozapadne strane, Tuzla je sa jugozapada okružena i planinama Ozren, Konjuh i Javornik koje predstavljaju pravi izazov za eko-turiste. Glavni vodotok u Tuzli je rijeka Jala. Izvire na području Majevice, protiče duž grada i završava na ušću u Spreču u svom 37. kilometarskom toku. Kako je u Tuzli sve vezano za so, tako i naziv Jale potiče od grčke riječi ‘jalos’ što znači so. Čuvajući jedinstvo grada, Tuzlaci su nadmudrili i ovaj prirodni pokušaj da izdijeli gradsko jezgro, izgradivši 17 mostova koji spajaju lijevu i desnu obalu. U toku je i gradnja još dva nadvožnjaka koja će doprinijeti boljem povezivanju pojedinih gradskih naselja.

Naslijeđe i turističke atrakcije

Za sve posjetitelje Tuzle koji su zainteresovani za kulturno-historijsko naslijeđe grada, izdvojit ćemo neke od najvrjednijih sačuvanih sakralnih objekata, kao što su: Turalibegova ili Poljska džamija, Hadžihasanova ili Čaršijska džamija, Džindička džamija, Behram-begova, Atik ili Šarena džamija, Djevojačka ili Jalska džamija. U centralnom dijelu grada smještene su brojne kulturne institucije: Narodno pozorište Tuzla, Historijski arhiv, Narodna i univerzitetska biblioteka, Behram begova biblioteka, Međunarodna galerija portreta Ismet Mujezinović, Muzej istočne Bosne, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa, Bosanski kulturni centar itd. Neizostavne turističke lokacije koje se nalaze u blizini centra grada i Panonskih jezera su Kuća plamena mira, sportskomemorijalni kompleks Slana Banja i Aleja mladosti.

Panonska jezera

Poseban turistički procvat Tuzla je doživjela 2003. godine izgradnjom prvog slanog jezera u centru grada. Pet godina kasnije izgrađeno je i drugo slano jezero, a pored toga kompleks je obogaćen sa Arheološkim Parkom – Neolitsko Sojeničko naselje sa muzejskom postavkom, jedinstvenim Slanim slapovima u formi inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru, zatim Fitness centrom i teretanom na otvorenom prostoru sa trideset profesionalnih sprava za rekreaciju, te Dječiji zabavni park sa svjetskim standardima uređenja i dizajna zabavnih sprava. U toku je i izgradnja trećeg slanog jezera koje će biti posebno atraktivno za kupače, jer će sadržavati tobogane i skakaonice, a završetak radova je planiran do kraja augusta ove godine.

Trg slobode

Rekonstrukcija Trga slobode u središtu grada, uveliko je obogatila turističku ponudu i doprinijela ljepšem izgledu grada. Centralno mjesto na trgu zauzima fontana čije zidove krase ornamenti stećaka. Na travnatoj površini postavljena je i skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Trg krasi i rekonstruisana zgrada Baroka iz austrougarskog perioda, kao i Čaršijska česma iz doba osmanske vladavine. Trg Slobode je sada upotpunjen sa nekoliko caffe objekata i ljetnih bašta, koje privlače veliki broj posjetitelja u dnevnim i večernjim satima.

Soni trg

Glavno obilježje Sonog trga u Tuzli je replika neolitske posude za isoljavanje koja je ustvari sastavni dio fontane, ukrašene mozaikom iz Ravenne. Na Sonom trgu se može pogledati i muzejska postavka predmeta iz doba neolita i drugih historijskih razdoblja pronađenih na lokalitetima u i oko Tuzle. Soni trg je nekada bio središnja tačka (pazarište) oko koje su se dalje gradili brojni vjerski i javni objekti. Ovo mjesto i danas predstavlja centar historijskog dijela grada oko kojeg se nižu desetine uskih, granitom popločanih uličica, uvijek punih života i mladosti. Na samom trgu se nalazi i najpopularnija ljetna bašta Sloboda, ali i niz drugih lokala i ugostiteljskih objekata u neposrednoj blizini.

Šoping

Kao tržni centar kantona, Tuzla obiluje prodajnim objektima. Najposjećeniji su tržni centri Mercator, Omega, Dramar, Pasaž i novootvoreni Robot. Pored tržnih centara, u gradu se može naći veliki broj butika, specijalizovanih radnji, trgovina i marketa. Najpovoljnije cijene su svakako na gradskim pijacama: Velika, Mala pijaca, te poznata Hametova pijaca za ljubitelje antikviteta i rabljene robe. Suveniri se mogu kupiti u nekoliko specijalizovanih radnji u samom centru grada.

Tuzla Wireless City

Tuzla Wireless City je projekat besplatnog bežičnog gradskog interneta, čija je prva faza realizovana još 2008. godine, s ciljem da se obezbijedi pristup internetu svim ljudima, u prvom redu mladima, đacima i studentima kojima je konekcija na Internet potrebna bilo za edukaciju, posao,  pretražiti web ili provjeriti mail. U prvoj testnoj fazi signalom je obuhvaćeno uže gradsko jezgro, dok se druga faza koju će implementirati Općina Tuzla planira u narednim godinama, s ciljem pokrivanja  cijelog područja Tuzle. Signal ove mreže moguće je uhvatiti u području oko BIT Centra, Elektrotehničkog fakulteta, Sonog Trga, Kapije, Pozorišta, Panonskih jezera i Korza.

Cijela Tuzla jednu kozu muzla

O ovoj legendi kruže razne priče, a postoje i zapisi mnogih historičara i književnika.   Neke od teorija govore o tome da je baš u Tuzli proizvedeno prvo mlijeko u prahu i to od mlijeka tuzlanske koze. Od nekih mještana možete čuti i priču kako se koza iz izreke ustvari odnosi na poznatu Gradsku česmu koja je sagrađena davne 1888. godine s ciljem dovođenja izvorske vode u centar grada. Kasnije je sa ove česme, kao čin otvaranja vodovoda, prvi put puštena voda koja je napojila tuzlanska domaćinstva. Još jedna verzija legende o tuzlanskoj kozi je priča poznatog tuzlanskog likovnog umjetnika i kolekcionara foto i pisane građe iz prošlosti – Dragiše Trifkovića, koji je u jednom od svojih Tuzlanskih vremeplova napisao da legenda datira još iz 10. stoljeća. Tadašnja rigorozna vlast naredila je da se u Tuzli i okolini unište sve koze jer štete uzgoju šuma. Poslije izvjesnog vremena tuzlanske koze su uništene, osim jedne koju je neimenovani Tuzlak sačuvao i zaštitio. S vremenom je ta jedina preživjela koza postala prava atrakcija, propisi su blijedili, a koza je privlačila veliki broj turista. Tako je legenda o kozi sačuvana među Tuzlacima do dana današnjeg, a poznata izreka Cijela Tuzla jednu kozu muzla je postala široko poznata, a mnogima i prva asocijacija na spomen grada.

Pogledajte galeriju fotografija koje smo izabrali za Vas:

Izvor članka: vodic.ba: tuzlarije.net;Tuzla – grad i ljudi | Facebook

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0