Predstavljamo: Foto galerija grada Trebinje Predstavljamo: Foto galerija grada Trebinje
Trebinje je najjužniji grad Bosne i Hercegovine. Nalazi se u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Nadmorska visina urbanog dijela... Predstavljamo: Foto galerija grada Trebinje

Trebinje je najjužniji grad Bosne i Hercegovine. Nalazi se u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Nadmorska visina urbanog dijela grada je oko 275m. Od putnih pravaca najznačajnija su dva: Beograd-Dubrovnik i Mostar-Podgorica.

Današnja opština Trebinje zauzima prostor od 904 km². Prema posljednjim procjenama, Trebinje ima oko 37000 stanovnika, od čega, više od 75% živi u urbanom dijelu opštine.
Brojni arheološki nalazi i historijski spomenici svjedoče o civilizacijama i narodima koji su vijekovima naseljavali područje današnjeg Trebinja i njegovog okruženja. Od Ilira, starih Grka i Rimljana, preko Vlaha (romanizovanih Ilira), a potom, slovenizovanih Romano-Ilira) i, najzad Slovena.

No, prve značajnije odlike urbane sredine (regionalnog centra), Trebinje poprima u srednjem vijeku. Prvo, u sklopu nekadašnje vizantijske arhontije, a potom, kao centar državine Travunije, u državi Nemanjića. Brojni ostaci utvrđenih gradova, nastalih u blizini starih rimskih komunikacija (Klobuk, Mičevac, …) svjedoci su tog vremena. Ostaci starih crkava i crkvišta u Petrovom polju i drugim lokalitetima i danas su predmet živog interesovanja arheologa
Do 14. vijeka, Trebinje je u sastavu države Nemanjića. Istorijski izvori svjedoče brojne kraljevske i carske posjete Trebinju – na primjer, onu cara Dušana 1331. godine.

Bosanski ban Tvrtko kruniše se u Mileševu krunom Stefana Prvovjenčanog 1377. godine. Krajem te, ili početkom sljedeće godine, Trebinje ulazi u sastav njegove države. Poslije Tvrtka, Trebinjem će vladati Kosače, od kojih je najistaknutiji herceg Stefan Vukčić Kosača, po kojem je Hercegovina dobila ime. Od 1466. godine Trebinje je pod turskom vlašću, sve do 1878. godine. Od ove, pa do 1918. godine, bilo je pod vlašću Austro-Ugarske monarhije
Trebinje dijeli Trebišnjica, najduža ponornica u Evropi. Na njenoj desnoj obali u Policama, pored Perovića (Arslanagića) mosta smještena crkvica, kraj koje je sahranjen trebinjski župan Grd. Vlastelin Grd leži pod najstarijim poznatim stećkom u čitavoj BiH. U Trebinju i njegovoj okolini su i neki najpoznatiji srednjevjekovni manastiri. To su: manastir Svetog Petra i Pavla u Crnču, odnosno Petrovom polju, Zavala na obodu Popovog Polja, Tvrdoš sa sjedištem Zahumsko-Hercegovačke i Primorske eparhije. Manastir Duži (udeljen 12 km od grada) bio negdašnje sjedište Eparhije, a u 19. vijeku sjedište ustaničkog štaba Luke Vukalovića i Mića Ljubibratića. U Policama, u Brankovini, nalazi se jedna od najbolje očuvanih srednjevjekovnih kula u Hercegovini- Kula Brankovića, tvrđava djeda ili oca Vuka Brankovića. Gradske obale Trebišnjice spajaju tri mosta – dva kamena i jedam betonski. Najstariji je most Perovića (Arslanagića) – djelo neobične arhitektonske vještine i ljepote. Turističku ponudu grada dopunjuju izletišta nadomak grada – Jazina, Ubla, Lastva, Studenac, brojni restorani sa ljetnim baštama, hoteli (Platani, Leotar…), moteli i drugi smještajni kapaciteti.

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0