Foto galerija grada Stolac Foto galerija grada Stolac
“Došao si ovdje Gdje je najnezahvalnije bilo doći Ovdje gdje je najluđe bilo stići Ovdje gdje je ipak najjunačkije bilo nići Jer ovdje se... Foto galerija grada Stolac

“Došao si ovdje

Gdje je najnezahvalnije bilo doći

Ovdje gdje je najluđe bilo stići

Ovdje gdje je ipak najjunačkije bilo nići

Jer ovdje se ne živi samo da bi se umrlo

Ovdje se i umire

Da bi se živjelo.”

Mak Dizdar “Uspavanka

U ozračju Dizdarevih riječi samo bih kratko komentirala: ”U Stolac je nemoguće doći i ne zaljubiti se.” Smješten u jugoistočnom dijelu Hercegovine, na krasotici  Bregavi, okružen planinom Hrgud, Vidovim Poljem, te Dubravskom visoravni, ovaj gradić  oduvijek je bio privlačan narodima koji su se trajno u njemu naseljavali, svoje kulture razvijali, te kroz povijesne znamenitosti trajni pečat ostavili.

No, počnimo s temeljnim činjenicama.

Općina Stolac prostire se  na  237 km kvadratnih. Nalazi se na krajnjem istoku Hercegovačko – neretvanskog kantona. Od Mostara je Stolac udaljen 33 km, od Sarajeva 170 km, a od Dubrovnika 100 km. Najkraći put do Neuma void preko Hrasna, Hutova i Graca i to 50 km. Stolac je okupan mediteranskom klimom. Srednja godišnja temperatura zraka u Stocu iznosi 7 stepeni po Celzijusu. Ovdje je godišnje približno 2500 dana sunčano.

U Stocu prema poslednjim statističkim podacima živi otprilike oko 12 000 ljudi.

Stolac trenutno ima preko 35 objekata ili lokaliteta na listi nacionalnih spomenika. Neki od spomenika su: Čaršijska džamija (prvi nacionalni spomenik koji je obnovljen, a u potpunosti bio razoren 1993 godine od strane HVO i HV), Podgradska džamija, Ćuprijska džamija i Uzinovićka džamija, Ošanjićka crkve, Trijebanjska crkve, Poplatska crkve i crkva na Poljubi u samom Stocu.

U ovim krajevima proizvodi se i vrhunsko vino Žilavka i Blatina, zato svakako vrijedi posjetiti podrume vina.

Vrijedna posjete je i Crkva Sv. Petra i Pavla u Ošanićima. Crkva je podignuta prije 1500. godine. Dvije sudačke stolice klesane u žive krečnjačke stijene u neposrednoj blizini crkve najbolje govore o feudalnom statusu i visokom društvenom položaju porodice Miloradović – Hrabren, koji su dali sagraditi ovu crkvu.

Pećina Badanj – Podno sela Borojevići, udaljenog 5 km od Stoca, smješten je prvi dokaz postojanja ljudske zajednice. Pećina datira od prije 13000 do 12000 godina p.n.e., iz vremena mlađeg paleolitika. Na stijeni ispred pećine, poznati je crtež koj predstavlja figure konja. Dođite i vidite ovo predivno mjesto.

Daorson – Središte Ilirskog plemena Daorsa, koji su živjeli od 300. do 50. godine prije Krista u dolini rijeke Neretve. Ostaci ovog nekad najjačeg grada u širem području nalaze se u Ošanjićima. Činile su ga tri cjeline od kojih je središnja bila tvrđava – akropola koja je bila opasana »kiklopskim«zidinama od golemih kamenih blokova (sličan onima u Mikeni u Grčkoj).

Stari grad – Na vrhu Stoca, na njegovu vidikovcu, na zapadnoj strani brda Križevac, smjestio se Stari grad. Izgrađen je u 14.stoljeću . Gotovo je nemoguće ne zapitati se je li hrvatski pjesnik i ban Ivan Mažuranić upravo ovdje smjestio Smail-agu Čengića “usred Stolca kule svoje, u zemlji hercegovoj”,  kako piše u svome epu “Smrt Samil-age Čengića”.

Vidoštak – Kraj sela Poprati, udaljenom 3km od Stoca, pronađena je stara Crkva, s reljefom Bogorodice s Isusom u naručju. Crkva datira iz 10.st.

Radimlja Nekropola na Radimlji najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Nalazi se 3 kilometra zapadno od Stoca uz cestu Stolac – Čapljina, na lokalitetu Vidovo polje nadomak sela Paprati. Na nekropoli se nalaze 133 stećka, od kojih je 63 ukrašeno.

Boljuni Nekropola Boljuni nalazi se u mjestu Boljuni 12 km  jugozapadno od Stoca. Na nekropoli je očuvano 269 stećaka, i to u dvije skupine. Prema oblicima najviše je sanduka – 176, potom ploča – 76, pa sljemenjaka -12 i 3 križa. Od ukupnog broja ukrašena su 92 stećka.

Grob Moshe Danona – Grob sarajevskog rabina Moshe Danona, cijenjenog člana židovske zajednice, nije samo nacionalni spomenik BiH, već zauzima i značajno mjesto u duhovnoj i materijalnoj kulturi židovskog naroda. Grob se nalazi na putu Mostar – Stolac u mjestu Krajšina na ulazu u Stolac.

Ukoliko se poželite odmoriti nakon razgledanja znamenitosti Stoca, grad Vam nudi mnogobrojna mjesta za okrjepu, hranom i pićem primjerenim hercegovačkom stilu.

Stolac je zaista jedan predivan gradić! Pogledajte fotogaleriju koju smo pripremili samo za Vas!

Izvor teksta: vodic.ba;Foto: stolac.ba

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0