Predstavljamo: Foto galerija grada Goražde Predstavljamo: Foto galerija grada Goražde
U središnjem gornjem toku rijeke Drine nalazi se Goražde, jedan od najljepših gradova u ovom dijelu naše zemlje i prijeratno privredno, administrativno i kulturno... Predstavljamo: Foto galerija grada Goražde

U središnjem gornjem toku rijeke Drine nalazi se Goražde, jedan od najljepših gradova u ovom dijelu naše zemlje i prijeratno privredno, administrativno i kulturno središte cijele Gornjedrinske regije. Općina Goražde se prostire na površini 248,8 km 2. Povoljna klima, plodno tlo, bogatstvo šuma kao i druga prirodna bogatstva pružala su ovom kraju dobru mogućnost da se u davnoj prošlosti na mjestu današnjeg grada nasele ljudi. Na području opštine Goražde postoje i tri hidroelektrane koje su izgrađene na rijeci Osanici, lijevoj pritoci rijeke Drine. Uzgoj šumskih plodova i ljekovitog bilja, te izgradnja turističko- ugostiteljskih objekata uz rijeku Drinu i njene pritoke, neke su od neiskorištenih mogućnosti. Uz dobre mašinske i hemijske stručnjake, kojih je mnogo u ovom kantonu, te svjež kapital, biće moguće i širenje kapaciteta proizvodnje procesne opreme, te obnavljanje proizvodnje hemijskih proizvoda na bazi azotne kiseline.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedan je od bogatijih dijelova BiH koji obiluje prirodnim ljepotama. Nudi odlične uslove  za razvoj turizma, posebno seoskog, ali i avanturističkog, za sve one koji vole odmor u netaknutoj prirodi i kampovanje.  Čista i bistra ljepotica Drina neodoljiva je za kupače kojima nudi osvježavajući dodir bijeg od toplih ljetnih dana. Mnogo je lijepih plaža i mjesta za kampovanje : Modranj, Sadba, Žanj kao i Ada u Ustikolini. Ova rijeka kao i njene pritoke : Prača, Kolina, Kosovska rijeka, obiluju bogatim ribljim fondom i pravi su ugođaj za ribolovce. Čuvena je drinska mladica koja može doseći težinu do 37 kilograma, a privlačne su i pastrmke i druge vrste riječnih riba, pa je sportski ribolovni turizam u zamahu. Drina privlači brojne kajakše, veslače i ribolovce. Posebna i jedinstvena ponuda u Goraždu je splavarenje Drinom. Ovo je doživljaj koji se ne može riječima opisati, već se jednostavno mora doživjeti. Splavarenje Drinom je budi osjećaj radoznalosti, neizvjesnosti i želju za ponovnim povratkom na valove prelijepe Drine. Splavarenje na neobičnom plovilu izgrađenom od drvene oblovine, kapaciteta petnaest osoba, traje jedan dan, uz mogućnost sportskog ribolova sa splava i uživanja u gastro ponudi domaćih specijaliteta.

Gornji tok rijeke Drine obiluje velikim brojem kako ravničarskim  vrstama tako  i najzanimljivijim salmonidnim vrstama ribe koja je  interesantna ribolovnim sladokuscima.Raznovrsnost ribljim fondom, izrazito bogatstvo mladicom i drugim vrstama ribe, te brige o zaštiti ovih vrsta, proizvelo je potrebu za formiranjem sportskih ribolovnih društava koja egzistiraju na ovom prostoru. Povoljna konfiguracija zemljišta,odgovarajuća klima i šumska bogatstva su osnovni činioci koji omogućavaju postojanje više lovačkih društava na području Goražda, od kojih izdvajamo najveće u Bosni i Hercegovini « Kriva Draga » u čijem sastavu se nalazi i lovački kompleks Bijele vode sa gaterom opremljenim za obuku i trening lovačkih kerova. Bogatstvo različitosti lovne divljači i tradicije u lovstvu na Bosansko-podrinjskom kantonu u funkciji očuvanja zaštite lovne divljači egzistiraju četiri lovačka društva osposobljena za sportsko-profesionalnim odnosom prema lovstvu i lovnom turizmu.

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0