Predstavljamo: Foto galerija grada Brčko Predstavljamo: Foto galerija grada Brčko
Predstavljamo grad Brčko. Pored opisa grada bit ćete u prilici vidjeti i prelijepu fotogaleriju ovog bosanskohercegovačkog bisera. Brčko se nalazi na sjeveroistoku Bosne i... Predstavljamo: Foto galerija grada Brčko

Predstavljamo grad Brčko. Pored opisa grada bit ćete u prilici vidjeti i prelijepu fotogaleriju ovog bosanskohercegovačkog bisera.

Brčko se nalazi na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, na desnoj obali rijeke Save. Važna raskrsnica puteva domaćeg i međunarodnog karaktera od istoka ka zapadu i od sjevera ka jugu definiše povoljan turističko-geografski položaj. Od Sarajeva i Beograda je udaljen oko 200 km, a od Zagreba oko 300 km, te samo 30 km od međunarodne saobraćajnice panevropskog koridora X (autoput Beograd-Zagreb).

Receptivni sadržaji gradskih hotela „Jelena“, „Grand Posavina“ i „Evropa“ pružaju kvalitetne smještajne uslove, ali i prateće sadržaje koji mogu zadovoljiti vaše turističke potrebe. Smještajne kapacitete Brčko distrikta BiH čine i prijatni moteli i pansioni.

Brčko je grad sportskih, kulturnih i sajamskih manifestacija domaćeg i međunarodnog karaktera.

Najveća sportska manifestacija po broju učesnika i gledalaca sa takmičarima iz različitih zemalja širom svijeta je „Vidovdanska trka“, ulični maraton koji se održava u Brčkom od 1997. godine. Takođe, međunarodna sportska manifestacija, koja se tradicionalno održava u organizaciji Teniskog kluba „Prohema“ iz Brčkog, okuplja tenisere i teniserke na ITF turniru pod nazivom „Brčko open“.

Već tradicionalni turniri u malom fudbalu su Bajramski turnir i Vidovdanski turnir, na kojima svake godine učestvuje veliki broj ekipa iz cijele BiH i susjednih zemalja.


Svake godine na rijeci Savi organizuje se kajak-kanu takmičenje pod nazivom „Savska regata“ u okviru kulturno-sportske manifestacije „Savski cvijet“. U okrilju nje održava se i likovna kolonija, kao i brojni koncerti, šahovski turnir i drugi kulturni i sportski sadržaji.

Posebna likovna kolonija koja se održava od 1999. godine pod nazivom „Sava“ okuplja slikare iz šire regije i proizvodi likovna djela koja ostaju u fundusu brčanske Galerije i bivaju postavljena na posebno upriličenoj izložbi.

Međunarodna manifestacija pod nazivom „U susret proljeću“ njeguje različite sadržaje koji prikazuju bogatstvo narodnog stvaralaštva, tradicije i folklora na ovim područjima.

Susreti profesionalnih teatara održavaju se dugi niz godina i svake godine dobivaju širi i veći značaj po kvalitetu pozorišnih kuća i predstava koje se prezentuju pred brčanskom publikom. Ovaj pozorišni festival „izrastao je“ u jedan od najznačajnijih, ne samo u BiH nego i u regionu.

Brčko ima i svoj sajam privrede koji okuplja privrednike iz zemalja bivše Jugoslavije i šire, a koji ima i svoje sajamske manifestacije, kao što je sajam zapošljavanja, npr.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0