Bihać: Grad čija vas ljepota i šarm jednostavno mora osvojiti Bihać: Grad čija vas ljepota i šarm jednostavno mora osvojiti
Ušuškan na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, nalazi se grad Bihać. Lociran daleko od poznatih i već debelo utabanih puteva, grad na rijeci Uni, je... Bihać: Grad čija vas ljepota i šarm jednostavno mora osvojiti

Ušuškan na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, nalazi se grad Bihać. Lociran daleko od poznatih i već debelo utabanih puteva, grad na rijeci Uni, je grad koji se može pohvaliti bogatom i dugom historijom, a danas predstavlja ekonomski i kulturni centar Unsko- Sanskog Kantona.  Na zapadu Bihać graniči sa općinama R Hrvatske Donji Lapac i Plitvička Jezera-Korenica, na sjeveru sa općinom Cazin, na istoku sa općinama Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac, a na jugu sa općinom Drvar.

Počevši od 8. stoljeća p.n.e. kada su na području Bihaća boravili Japodi čija je kultura obilježila Bihać izuzetnim vrijednostima dalekog naslijeđa, pa kroz 35.godinu. p.n.e kada Rimljani pripajaju Bihać tzv. „rimskoj provinciji Dalmaciji“ i donose svoje običaje, zakone i tradicionalno graditeljstvo, možemo zaključiti da su geografski položaj i adekvatni klimatski uslovi grada Bihaća, još od prethistorijskog doba, pogodovali naseljavanju ovog područja. Nedugo zatim Bihać postaje slobodan kraljevski grad sa pravima da se bavi trgovinom i zanatstvom bez samovolje plemića, i to sve do 1592. godine kada pada pod Osmanlijsku vlast a zatim (1878.g. ) osvaja ga Austro-Ugarska vojska. Iz sastava Austro-ugarske monarhije Bihać, kao i Bosna i Hercegovina, ulazi u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Sve ovo itekako ostavlja svoje tragove po gradu kojima se Bihać i dan danas može pohvaliti:

  • Kapetanova kula (koja je “služila tamnicom”),
  • Dzamija Fethija (jedna od najočuvanijih sakralnih gradjevina u zemlji Bosni, gradjenih u srednjem vijeku),
  • Crkva sv.Antuna (jedna od tri najvece crkve u zemlji Bosni),
  • Kameno turbe,
  • Bihaćki Bedem,
  • Kulturni pejzaž – Spomen-park žrtava fašističkog terora Garavice,
  • Konak itd.

Pored historijskih atrakcija, Bihać pruža ljubiteljima sporta razvijen sportsko-rekreacioni turizam gdje dominiraju rafting, jedriličarstvo, biciklizam, te ribolovni i lovni turizam. Sportska turistička ponuda temelji se na sportskim aktivnostima na rijeci Uni, a ubrzano se razvijaju outdoor aktivnosti koje su povezane sa planinskim i drugim prirodnim potencijalima kao i i kulturno-povijesnim resursima koji omogućavaju razvoj kulturnog turizma, i to napose na način koji će povezati više aktivnosti – npr. kreiranje biciklističkih ili pješačkih staza od jednog spomenika do drugoga.

 Ono po čemu je Bihać najpoznatiji jeste prirodna ljepota kojom obiluje, tako da će ljubiteljima prirode dolazak u Bihać biti ljubav na prvi pogled. Rijeka koju morate uočiti čak pri samom ulasku u grad, slapovi koji se nastavljaju u mirni, donekle misteriozni tok smaragdne rijeke kroz grad okružen zelenilom, magično djeluje na svakog posjetioca ovog grada. Stoga, kafići, restorani i hoteli neizbježno gravitiraju ka prelijepoj rijeci Uni što omogućava svakodnevno opuštanje uz riječni žubor. Ovo je savršeno mjesto za odmor.

 Bihać je grad čija vas ljepota i šarm jednostavno mora osvojiti. Oduvijek je bio raskrižje važnih puteva, te zbog toga je sam doticaj istoka i zapada, starog i novog vidljiv na svakom koraku i posjetitelju će pružiti, u najmanju ruku, zanimljiv boravak. Ne postoji osoba koja će ostati ravnodušna na poznatu krajišku gostoljubivost i srdačnost.

Foto galerija

Priredila: Zlata Ključanin

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0