Predstava “Ženidba” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 21. januara Predstava “Ženidba” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 21. januara
Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu (NPS) 21. januara će biti izvedena predstava “Ženidba” N. V. Gogolja, u režiji Petra Večeka iz Zagreba. Ženidba... Predstava “Ženidba” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 21. januara
Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu (NPS) 21. januara će biti izvedena predstava “Ženidba” N. V. Gogolja, u režiji Petra Večeka iz Zagreba.

Ženidba je prvi put objavljena 1842 godine, a sam Gogolj nazvao ju je nevjerovatnim događajem u dva dijela.

U predstavi “Ženidba” uloge tumače: Amra Kapidžić, Nisveta Omerbašić, Jasna Diklić, Ermin Sijamija, Miraj Grbić, Damir Kustura, Vladimir Jokanović, Mirvad Kurić, Aldin Omerović i Mirna Kreso, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Drama započinje u salonu dvorskog savjetnika Ivana Kuzmiča Potkoljesina koji dok puši lulu razmišlja o svojoj ženidbi.

Uskoro dolazi Fjokla Ivanovna, bračna posrednica koja mu predlaže ženidbu sa trgovačkom kćeri Agafjom Tihonovna, potom se pojavljuje i Potkoljesinov prijatelj Ivan Fomič Kočkarjov.

U nastavku zapleta radnje dolaze Ivan Pavlovič Kajgana, Nikanor Ivanovič Anučkin, bivši časnik i Baltazar Baltazarovič Ževakin, umirovljeni mornački poručnik, koji priča o boravku svoje regimente na Siciliji, a ,u međuvremenu, stižu Potkoljesin i Kočkarjov – svi sjedaju i pričaju s Agafjom. Kajgana navaljuje da se Agafja mora što prije izjasniti koga je odabrala.

Agafja se osjeća neugodno i napušta prostoriju. Prosci se pitaju što se dogodilo i ogovaraju Agafju. Kočkarjov nasamo nagovara Agafju da se odluči za Potkoljesina. Prosci se vraćaju i Agafja ih sve odbija osim Potkoljesina.

Potkoljesin čeka Agafju, no ubrzo se predomisli, odustane od svadbe i skoči kroz prozor. Svi traže Potkoljesina dok ne otkriju da je skočio kroz prozor i odveo se kočijom kući.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0