Pozitivna ličnost mjeseca: Asmir Begović Pozitivna ličnost mjeseca: Asmir Begović
Portal Pozitivne.info Vam predstavlja novu rubriku “Pozitivna ličnost mjeseca.” Vođeni željom da predstavimo Bosnu i Hercegovinu i svijet u što ljepšem svjetlu, nadamo se... Pozitivna ličnost mjeseca: Asmir Begović

Portal Pozitivne.info Vam predstavlja novu rubriku “Pozitivna ličnost mjeseca.” Vođeni željom da predstavimo Bosnu i Hercegovinu i svijet u što ljepšem svjetlu, nadamo se da ćemo Vas oraspoložiti najpozitivnijim ličnostima mjeseca.

Naša rubriku počinje sa bosanskohercegovačkim reprezentativcem nogomente selekcije Asmirom Begovićem. Kao najnagrađivaniji igrač Stoke Citya za prošlu sezonu, novoizabrani ambasador Specijalne Ambasade, te kao “Idol Nacije” za sezonu 2012/2013, Asmir je  po našem izboru najpozitivnija ličnost mjeseca.

Biografija

Asmir Begović (rođen 20. juna 1987. godine) je bosansko-hercegovački golman koji nastupa za Stoke City u Engleskoj.

Asmirov je otac bio golman u FK Leotaru iz Trebinja i Iskri iz Bugojna. Ime njegove majke je Ajnija. Asmir je zajedno sa porodicom napustio rodnu Bosnu i Hercegovinu tokom rata, otišavši u Njemačku, a potom i Kanadu. Danas žive u Njemačkoj. Asmir je otac jedne kćerke.

Begović je 2003. potpisao omladinski ugovor sa Portsmouthom, no bio je na posudbi u belgijskom La Louviereu do 2005. Sezonu 2006-2007 proveo je u Macclesfield Townu gdje je odigrao prvu utakmicu za neki seniorski tim protiv Stockport Countyja 25. novembra kada je ušao kao zamjena pošto se Johnny Brain, prvi golman tog kluba, povrijedio. No i on se povrijedio nakon samo tri utakmice.

U augustu 2007. godine Begović je prvi put bio na spisku Portsmoutha, u meču protiv Aston Ville. Prvu utakmicu za Portsmouth je odigrao protiv Sunderlanda, a njegov tim ju je pobjedio sa 3-1, 18. maja 2009. Godine.

Begović je igrao za Kanadu na U-20 Svjetskom prvenstvu 2007.  14. augusta 2007. godine, Begović je dobio prvi poziv za Kanadsku A reprezentaciju za prijateljski meč sa Islandom. Asmir je prihvatio poziv, ali nije zaigrao za tim u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010.

Gold Kup 2009. Asmir je propustio zato što je Portsmouth tražio od njega da provede pripremni period sa njima. No, to je iskoristio Ćiro Blažević, selektor bosanskohercegovačke reprezentacije i pozvao ga da nastupa za rodnu zemlju. Asmir je na to pristao, no 12. jula 2009. godine dao je intervju za kanadske medije u kojem je izrazio želju da i dalje brani za Kanadu, te tvrdio da neće nastupati za BiH.

No kasnije je to demantirao tvrdeći da je došlo do nesprazuma i da je njegova jedina reprezentacija BiH. Miroslav Blažević je Asmira uvrstio na spisak BiH reprezentacije za prijateljski meč protiv Irana, no Asmir nije mogao doći zbog rođenja kćerke, uz obećanje da će se odazvati na kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo 2010. protiv Armenije 5. septembra, te Turske 9. septembra 2009. godine.

Begović je prve minute u dresu reprezentacije BIH upisao u meču sa Estonijom kada ga je tadašnji selektor Miroslav Blažević ubacio u 92 minuti umjesto Hasagića kako bih upisao prve minute i tako ga osigurao za cijela vremena u dresu naše reprezentacije.

2010. godine potpisao je ugovor za engleski Stoke City.

Najbolji igrač sezone Stoke City-a

Asmir se čak četiri puta penjao na binu kako bi primio nagrade, te tako postao najnagrađivaniji igrač Stoke Citya u protekloj sezoni. Bh. reprezentativnog golmana, navijači su proglasili najboljim igračem sezone prema njihovom izboru, a isto su odlučili i njegovi saigrači, pa je Asmir nagrađen i titulom “Igrača godine prema izboru saigrača”.

Stručni i trenerski tim Stoke Citya također je Asmira Begovića odabrao kao najboljeg igrača, no tu će titulu podijeliti sa Ryan Shawcrossom koji je dobio isti broj glasova.

Također, četvrtu titulu najboljeg igrača sezone Begoviću je dao i zvanični klub navijača Stoke Citya, pa je tako “jedinica” fudbalske reprezentacije BiH večer završila sa četiri titule u svojim rukama.

“Ovo je bila posebna noć i osjećam se uistinu počastvovanim. Iskreno nisam očekivao ove nagrade i došao sam večeras da u svečanosti uživam kao posmatrač. Sve četiri nagrade bit će mi veliki motiv da još više napredujem i da u narednoj sezoni pružim još više – rekao je presretni Asmir Begović.”

Ambasador Specijalne olimpijade BiH

Bosna i Hercegovina, uz Edina Džeku, koji je angažovan u Unicefu, dobila je još jednog ambasadora. Naime, golman bh. selekcije Asmir Begović od jučer je ambasador Specijalne olimpijade za BiH.

Prema riječima Envera Ćosićkića, predsjednika Specijalne olimpijade za BiH, Begović je po svim mjerilima pravi čovjek za ambasadora za djecu sa intelektualnim teškoćama.

“Prepoznali smo njegovu vrijednost kao čovjeka i kao ličnosti koja može mnogo doprinijeti promociji osoba sa intelektualnim teškoćama. Još veće zadovoljstvo za nas je što je Begović vrhunski sportista, ali i sjajan čovjek i uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti uključivanju osoba sa invaliditetom u društvene tokove naše zajednice”, riječi su Ćosićkića.

Begović nije krio ponos što je upravo on izabran za ambasadora Specijalne olimpijade, s obzirom na to da uživa u radu sa djecom.

“Ne mogu vam opisati osjećaj sreće i ponosa što su me ljudi iz Specijalne olimpijade izabrali za svog Ambasadora. Trudit ću se da ih predstavljam na najbolji mogući način”, kazao je Begović, s kojim će u nedjelju u 11 sati u zavodu Mjedenica biti i zvanično potpisan ugovor o saradnji sa Specijalnom olimpijadom.

“Idol nacije” za sezonu 2012/13

Portal SportSport.ba, tradicionalno, već petu godinu zaredom organizuje manifestaciju, a stručni žiri sačinjen od sportskih novinara relevantnih bh. medija bira najbolje u 17 kategorija.

Novinari su odlučili da nagradu za najboljeg bh. fudbalera dodijele Begoviću, golmanu bh. reprezentacije, koji iza sebe ima sjajnu sezonu u engleskoj Premier ligi.

Budimo veseli i pozitivni! Do iduće pozitivne ličnosti mjeseca,

Srdačno,

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0