Pozitivan stav prema porodu je veoma važan Pozitivan stav prema porodu je veoma važan
Mnoge buduće majke se sjajno osjećaju i divno izgledaju. Zdrava žena koja se veseli željenom djetetu i koja živi u sigurnom i toplom odnosu... Pozitivan stav prema porodu je veoma važan

Mnoge buduće majke se sjajno osjećaju i divno izgledaju. Zdrava žena koja se veseli željenom djetetu i koja živi u sigurnom i toplom odnosu sa djetetovim ocem, a ima neko znanje o porodu, obično je u trudnoći vrlo sretna. Ipak, svi smo opterećeni crnim mislima onda kada smo premoreni i kada se nalazimo u stanju stresa. Ali kako trudnoća napreduje tako se mijenja i sadržaj briga i strahova. Napad tjeskobe može vas uhvatiti usred noći kada vas dijete udarcem probudi ili kada morate ustati radi mokrenja i ne možete zaspati. Tjeskoba dočarava porod u lošem svjetlu, ubrzava rad srca, izaziva visok tlak, napetost i druge fizičke posljedice stresa koje ga na kraju mogu i otežati. Važno je da o svemu razmislite i otkrijete razlog svoje zabrinutosti.

 Strah od poroda se najbolje savlada tako da se o samom porodu što više sazna i to ne o samom njegovom mehanizmu, nego i o fizičkom i osjećajnom doživljavanju svake faze, o relaksaciji, disanju i koncentraciji koja vam pomaže da sa svojim tijelom sarađujete umjesto da se protiv njega borite. Mnoge se žene osjećaju mnogo bolje već samo u slučaju ako mogu s nekim podijeliti strah.

Pozitivan stav prema porodu je važan

Dobar tečaj za trudnice u kojem se žene mogu slobodno izraziti i pričati o svojim strahovima, često vrlo uspješno pomaže u sticanju samopouzdanja. Može se dogoditi da se čak počnete veseliti porodu ako vam neko pomogne da ga shvatite kao vrhunski doživljaj koji donosi radost i ispunjenje očekivanja, a nije samo mučenje koje treba izdržati.

Većina žena koje se boje da nose abnormalno dijete imaju vrlo malo razloga za to. Manji broj žena, međutim, koje su svjesne da postoji mogućnost nasljednih bolesti ili mana u njihovoj porodici ili porodici partnera ili koje imaju više od 35 godina, potražit će savjet genetičara ili uraditi Tripl test, a ako je potrebno i amniocintezu.

Za portal svezabebe.ba piše
Prim. dr. Nejra Pašić

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0