Povezanost drveća i ljudskoga zdravlja Povezanost drveća i ljudskoga zdravlja
Sve više znanstvenika s različitih polja znanosti dokazuje da prirodno okruženje može pomoći ljudskome zdravlju. U novome istraživanju Američke šumarske službe, prisutnost drveća povezana... Povezanost drveća i ljudskoga zdravlja

Sve više znanstvenika s različitih polja znanosti dokazuje da prirodno okruženje može pomoći ljudskome zdravlju. U novome istraživanju Američke šumarske službe, prisutnost drveća povezana je s ljudskim zdravljem.

 

Gubitak stotine milijuna stabala u istočnome i srednjozapadnome dijelu Sjedinjenih Američkih Država bio je besprimjerna prilika šumarskome istraživaču Geoffreyju Donovanu i njegovim suradnicima za istraživanje utjecaja značajne promjene u šumskom ekosustavu na ljudsko zdravlje.

Analiza 18-godišnjih podataka iz 1.296 pokrajina u 15 država ustanovila je dodatnih 15 tisuća smrtnih slučajeva od posljedica bolesti krvožilnoga sustava i šest tisuća više umrlih osoba od posljedica bolesti donjega dišnog sustava Amerikanaca koji žive u područjima pod opsadom smaragdnoga jasenovog moljca (lat. Agrilus planipennis), kukca koji uništava stabla jasena, u usporedbi s nezaraženim područjima. Kad smaragdni jasenov moljac opsjedne grad, sve ulice s jasenovim drvoredima bivaju opustošene.

Istraživači su analizirali demografske i zdravstvene podatke, kao i podatke o ljudskoj smrtnosti na razini pokrajina u periodu od 1990. do 2007. godine. Podatci su uzeti iz pokrajina država s barem jednim potvrđenim slučajem opsade smaragdnoga jasenovog moljca u 2010. godini. Nakon obrade podataka, koji su uzeli u obzir i utjecaje demografskih razlika, poput prihoda, rase i obrazovanja, pronalasci su se pokazali istinitima te su objavljeni u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

„Iz naših pronalazaka spontano se nameće zaključak da veća stopa smrtnosti proizlazi iz kombinacije više parametara, poput prihoda i obrazovanja, a ne gubitka stabala“, rekao je Donovan. „Ali mi smo uočili značajno ponavljanje opisanoga režima kroz demografski vrlo različito ustrojene pokrajine.“

Iako ova studija pokazuje povezanost gubitka stabala s ljudskom smrtnosti od posljedica bolesti krvožilnoga i donjega dišnog sustava, nije dokazala izravan utjecaj. Istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja razloga ove povezanosti.

Smaragdni jasenov moljac prvi put je pronađen 2002. godine pokraj Detroita u državi Michigan. Ova vrsta kukca napada svaku od 22 podvrste sjevernoameričkoga jasena i doista ubija svako stablo koje napadne.

Istraživanje je provedeno u suradnji Davida Butryja s Nacionalnoga instituta za standarde i tehnologiju, Yvonne Michael sa Sveučilišta u Drexelu. Jeffreyja Prestemona, Andrewa Liebholda, Demetriosa Gatziolisa i Megan Mao.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/povezanost-drveca-i-ljudskoga-zdravlja/#ixzz2JjTT6LJl

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0