Poljoprivreda: 100 miliona KM podsticaja Poljoprivreda: 100 miliona KM podsticaja
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske otvorilo je kreditnu liniju za ovu godinu od 100 miliona maraka, čiji je cilj da se posredstvom... Poljoprivreda: 100 miliona KM podsticaja

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske otvorilo je kreditnu liniju za ovu godinu od 100 miliona maraka, čiji je cilj da se posredstvom Investiciono-razvojne banke (IRB) RS plasiraju sredstva poljoprivrednim proizvođačima i podstakne razvoj poljoprivrede.

Resorni ministar Stevo Mirjanić rekao je proteklog vikenda u Šekovićima da će sredstva biti plasirana u primarnu proizvodnju, preradu, te kupovinu i preuzimanje sirovina.

– Hoćemo da stimulišemo planiranje, ugovaranje, preuzimanje, preradu i promet vlastite robe na području Srpske, vodeći računa da će ti proizvodi biti takvog kvaliteta da izdrže konkurenciju – istakao je Mirjanić.

U Ministarstvu su istakli da će maksimalna kamata biti četiri odsto, a iznos kredita zavisiće od kategorije u koju spada podnosilac zahtjeva.

Prema podacima IRB-a, podnosioci zahtjeva za kredit moraju biti upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava kod APIF-a.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković istakao je da je ovo potez koji je bio neophodan, jer je poljoprivreda već na izdisaju.

– Svjedoci smo toga da je poljoprivreda u lošem stanju i da su poljoprivrednici prezaduženi, zbog čega nam je ova kreditna linija bila neophodna. Vidjećemo kakvi će biti uslovi za dobijanje kredita i koliko će poljoprivrednika ispuniti te uslove, ali, u svakom slučaju, pozdravljamo otvaranje ove linije – kazao je Marinković.

Premijer RS Željka Cvijanović ranije je „Glasu Srpske“ rekla da će ova sredstva biti plasirana u sklopu velikog programa podrške od oko 260 miliona maraka, od čega će 160 miliona biti usmjereno za zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta.

Mirjanić je u Šekovićima istakao i značaj poljoprivrednog zadrugarstva za brži razvoj agrara.

– Ministarstvo neće sarađivati ni sa jednom zadrugom koja ne posluje po principima zadružnih pravila i nema zadrugara i tražićemo da se isključe iz registra zemljoradničkih zadruga. Od 127, zadruga koje se vode kao aktivne, 92 nemaju agronoma. Ponudili smo zadrugama koje posluju po ovim principima da prime jednog agronoma, a mi ćemo obezbijediti sredstva za njegovu platu 12 mjeseci – rekao je Mirjanić.

Pšenica 

Mirjanić je istakao da će RS morati da uveze oko 43 odsto ukupnih potreba pšenice koje su procijenjene na 230.000 tona.

– Očekuje se uvoz oko 100.000 tona merkantilne pšenice, uz pretpostavku da će se u Srpskoj i ove godine ostvariti višegodišnji prosjek tržišnosti pšenice od oko 25 odsto. U tom slučaju RS bi raspolagala sa oko 40.000 tona otkupljene i uskladištene merkantilne pšenice, što je nešto iznad petogodišnjeg prosjeka od 35.000 tona – dodao je on.

Izvor: Biznis.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0