Počelo trodnevno savjetovanje o energetici u BIH Počelo trodnevno savjetovanje o energetici u BIH
Ovogodišnje trodnevno savjetovanje o energetici u BiH, s međunarodnim sudjelovanjem, koje se održava u Neumu od 25. do 27. rujna, posvećeno je energetskoj efikasnosti,... Počelo trodnevno savjetovanje o energetici u BIH

Ovogodišnje trodnevno savjetovanje o energetici u BiH, s međunarodnim sudjelovanjem, koje se održava u Neumu od 25. do 27. rujna, posvećeno je energetskoj efikasnosti, ESCO konceptu financiranja projekata, te trgovini energijom i emisijama.

Tom prilikom prezentirana su iskustva i prakse iz susjednih zemalja i zemalja EU u oblasti pravnog okvira, razvoju mehanizama i svih drugih aktivnosti iz područja energetske efikasnosti. Stoga, je u okviru ovogodišnjeg savjetovanja, pored dijela posvećenoga znanstveno-stručnim radovima, održan i jednodnevni forum pod nazivom “Prozor u budućnost” koji je posvećen EU trendovima u oblastima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te potrebnom zakonodavno-institucionalnom prilagođavanju naše zemlje.

Tijekom savjetovanja eminentni stručnjaci iz Velike Britanije, Njemačke, Portugala, Italije, Hrvatske, Belgije i BiH govorili su o trenutnim izazovima, budućim trendovima i zakonodavnom okruženju u području energetske efikasnosti

Forum nam je omogućio da se upoznamo i učimo na greškama koje su u području energetske efikasnosti radile zemlje EU- a i susjedne zemlje”, izjavio je voditelj projekta ispred CETEOR-a Elvedin Adžem.

Kada se govori o obnovljivim izvorima energije stav je, kako lokalnih tako i međunarodnih stručnjaka da obnovljivi izvori energije treba da budu drugi korak u prioritetu energetskog sustava jedne države, dok bi prvi korak bio podizanje energijske efikasnosti na višu razinu, naglasio je Adžem.

Po njegovom mišljenju, BiH po prilično kasni u provođenju tih koraka.

“Doneseni su određeni zakonski okviri, međutim, to se u praksi još ne provodi na onaj način da možemo biti zadovoljni“, naglasio je on.

Adžem je dodao je kako su po pitanju provođenja energetske efikasnosti, prisutni i određeni financijski problemi, unatoč pomoći međunarodnih fondova i Federalnog fonda za zaštitu okoliša koji bi, u narodom razdoblju trebao postati fond za energetsku efikasnost, što bi, po njegovom mišljenju, trebalo uraditi i na državnoj razini, a sve s ciljem kako bi se unaprijedila energetska efikasnost.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0