Po jutru se poznaje dan: Doručak – najzdravija i najbolja navika Po jutru se poznaje dan: Doručak – najzdravija i najbolja navika
Kažu da se po jutru poznaje dan. Svakodnevna konzumacija doručka jedna je od najzdravijih i najboljih čovjekovih ali i prehrambenih navika, a njegovo preskakanje vrlo... Po jutru se poznaje dan: Doručak – najzdravija i najbolja navika
Kažu da se po jutru poznaje dan. Svakodnevna konzumacija doručka jedna je od najzdravijih i najboljih čovjekovih ali i prehrambenih navika, a njegovo preskakanje vrlo brzo ostavlja tragove na razini naše energije, produktivnosti, ali i liniji. Nije važno samo doručkovati, vrlo je važno i šta jedemo za doručak: kvalitetne namirnice su ključ zdravog doručka.
 
 

Za mnoge od nas kafa i keks predstavljaju doručak, međutim ne preporučuje se dan započeti ovim zamirnicama. Nama je potrebno nešto što će nam pružiti aktivnost i funkcionalnost cijeli dan. Kadkad je, upravo, nekvalitetan doručak razlog našeg pada energije, neaktivnosti i raspoloženja. Svi smo čuli izreku: “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak .”  Jutarnji objed je znanstveno dokazano ključan za zdravlje. Ispravna hrana za doručak priprema nas za dan pred nama jer pokreće metabolizam i osigurava prijeko potrebnu energiju. Za djecu je doručak osobito važan jer omogućuje bolje pamćenje, koncentraciju, pažnju, razumijevanje tijekom čitanja i slušanja. Te misaone sposobnosti nisu izražene samo nakon obroka nego i tokom cijeloga dana, a opažaju se i kod djece i kod odraslih. Postoje dva osnovna mehanizma djelovanja doručka na funkciju mozga – osiguravanje esencijalnih hranjivih tvari središnjem živčanom sistemu te moduliranje učinkovitosti kognitivnih procesa. Doručak pridonosi osjećaju sitosti tokom sata koji slijede, a i tokom ostatka dana. Osjećaju sitosti najviše pridonose složeni ugljikohidrati porijeklom iz žitarica, prehrambena vlakna i mliječni proizvodi bogati bjelančevinama. Jednostavni šećeri nisu toliko poželjni jer nepovoljno djeluju na razinu glukoze u krvi i ne osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti. Redovita konzumacija doručka pridonosi i prevenciji brojnih bolesti, posebice smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Naime, osobe koje redovito doručkuju imaju bolje vrijednosti lipida u serumu i bolju osjetljivost na inzulin. Ujedno je prehrana osoba koje imaju tu poželjnu naviku uravnoteženija od prehrane osoba koje zanemaruju doručak. Osobe koje redovito doručkuju lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, odnosno rjeđe vode bitke sa suvišnim kilogramima.

 

Što sadržava zdrav doručak?

Prema preporukama American Dietetic Association uravnoteženi doručak uključuje mlijeko ili mliječne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice kao izvod kompleksnih ugljikohidrata i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala. Energetska vrijednost doručka trebala bi zadovoljavati približno 20 % ukupnih dnevnih energetskih potreba.

Najčešći uzroci izostavljanja ovoga najvažnijeg dnevnog obroka su nedostatak vremena i apetita zbog velikog broja obaveza i stresnog načina života. Međutim, poznato je da uz motivaciju i organizaciju vrijeme potrebno za zdrav doručak ne mora premašiti 5-10 minuta.

Toliko je naime potrebno za pripremu i konzumaciju hranjivih žitarica s mliječnim proizvodom uz 100 % -tni voćni sok i bijelu kavu. Jednako će dobro poslužiti i hranjivi sendvič s cjelovitim žitaricama uz sir, šunku, namaz i voće ili 100 % -tni voćni sok. Za one s više vremena preporučuju se kaše od raznovrsnih žitarica sa sušenim voćem, medom ili sladovima, orašastim plodovima uz 100 % -tni voćni sok.

Tijekom vrućih ljetnih dana, ali i tijekom razdoblja detoksikacije kao hranjiv i zdrav prvi jutarnji obrok mogu poslužiti i raznovrsni napitci, popularni Smoothiesi. Na bazi voćnog soka, s dodatkom raznovrsnog miksanog voća, sjemenki, žitarica, superhrane u prahu i još raznih drugih maštovitih sastojaka – odlično će se uklopiti i u dijetu za mršavljenje.

Iako se treba držati ustaljenog obrasca odabira namirnica za doručak iz tri osnovne skupine – ugljikohidrati, proteinske namirnice i voće – poželjno je i mijenjati odabir namirnica ili tih skupina kako bi prehrana bila što raznolikija. Kada god je moguće, doručak treba konzumirati u krugu obitelji, u ugodnom okruženju i uz vizualno privlačan i bogat stol s raznovrsnim namirnicama. Jer ipak se po jutru dan poznaje!

 

Uloga 100 % -tnog voćnog soka u zdravom doručku

Bez obzira na vrstu doručka, 100 % prirodni voćni sok uvijek se odlično uklapa jer pridonosi unosu tekućine i nutrijenata, a ujedno predstavlja jedno serviranje voća u svakodnevnoj prehrani. Čisti voćni sok predstavlja 100 % -tni prirodni negazirani voćni sok. Ne sadrži nikakva bojila, sladila ni druge aditive. 100 % -tni voćni sok ne sadrži dodani šećer i zato predstavlja najbolji izbor među komercijalnim voćnim sokovima. Međutim, nije moguće proizvesti 100 % -tni voćni sok od svih vrsta voća. Najčešće se ovakvi sokovi rade od naranče i drugih citrusa (osim limuna i limete) te od jabuke, kruške, breskve i ananasa.

Budući da je s namirnicama koje se konzumiraju za doručak poželjno eksperimentirati kako bi pobijedilijednoličnost i dosadu, jednako tako možemo posegnuti i za različitim vrstama 100 % -tnih voćnih sokova, ovisno o raspoloženju i preferencijama. Na raspolaganju su nam naranča, jabuka i ananas.

 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0