Planina Konjuh Planina Konjuh
Planina Konjuh je oduvijek bila veoma popularna turistićka destinacija. Nalazi se na odručju Tuzlanskog kantona, na sjevernoistočnom dijelu BiH. Konjuh obiluje šumame, planinska izvorska... Planina Konjuh

Planina Konjuh je oduvijek bila veoma popularna turistićka destinacija. Nalazi se na odručju Tuzlanskog kantona, na sjevernoistočnom dijelu BiH. Konjuh obiluje šumame, planinska izvorska voda i speološkim lokalitetima.

Planina Konjuh dobila je ime po drevnom kultu vrhova, koji je zastupljen u starim kulturama i vjerovanjima. To su često povezani kultovi Sunca, gromova i kiše.
Najviši vrh planine Konjuh zove se Poslan i iznosi 1.119 m nadmorske visine. Osim po ljepoti prirode, Konjuh je poznat i po velikom broju pećina koje krije. Najpoznatije su Djevojačka i Bebravska pećina koje svojim čarima privlače mnogobrojne turiste.

Na Konjuhu odmor i zabavu mogu pronaći svi: ljubitelji zimskih sportova, zaljubljenici u historiju, planinari, gurmani, ljudi željni odmora, lova i ribolova…

Zimi planina Konjuh pruža poseban ugođaj.
Za ljubitelje zimskih sportova, ski-staze na Konjuhu sigurno će biti atraktivan i zanimljiv doživljaj. Ski-centar Karaula posjetiocima nudi mogućnost za dobru rekreaciju i zabavu. Staza je duga 1.700 m, a ski-lift ima vučnu stazu od 1.100 m.

Ako ste zaljubljeni u planine i planinarenje posebno će vas oduševiti Zobik, koji je planinarima jedna od najdražih stanica za odmor, uživanje u prirodi i avanturizam. Na Zobiku postoji planinarski dom koji ima smještajni kapacitet od dvadesetak ležaja. Nalazi se na osamljenom mjestu i pruža vam otkrivanje sasvim novog svijeta – udaljenog od grada, saobraćaja i vreve.

Kada mislite da već znate sve i da ste sve vidjeli, planina Konjuh ima još bogatstava za ponuditi. Pored mnogobrojnih pećina, u Kladnju i na Konjuhu pronađen je i veliki broj stećaka, a ispod planine krije se i prirodno jezero pod nazivom Gorsko Oko. Mnogobrojni su lokaliteti koje je zanimljivo posjetiti. Ski-sportovi, šetnja, lov, ribolov, izleti, znamenitosti, upoznavanje sa bosanskom historijom, kulturom i tradicijom.

Konjuh za svakoga pruža nešto.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=t8mcMTtaScA”]

Izvor: Tuzlarije

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0