PIŠE IRMA DOBRAČA: Sukob ‘RACIONALNOG’ uma i intuicije. KO JE UPRAVU? PIŠE IRMA DOBRAČA: Sukob ‘RACIONALNOG’ uma i intuicije. KO JE UPRAVU?
Znate ono kada nešto radite i onaj osjećaj, duboko unutra je rahat, podržava vas. Kaže da radite pravu stvar. Vi ustvari znate, odnosno osjećate... PIŠE IRMA DOBRAČA: Sukob ‘RACIONALNOG’ uma i intuicije. KO JE UPRAVU?

Znate ono kada nešto radite i onaj osjećaj, duboko unutra je rahat, podržava vas. Kaže da radite pravu stvar. Vi ustvari znate, odnosno osjećate da radite pravu stvar. Onda se um uključi, onaj opterećeni, negativni…i počne vas napadati.

Jes ti normalna? Šta to radis? E budale…
Nikada nećes ovo…
Ovo nije realno…
Daj majke ti…

I onda nastane sukob ‘racionalnog’ uma i intuicije. Emocije.
Ko je upravu?
Šta raditi?

Uvijek kada sam se nalazila u ovakvoj situaciji, a nalazila sam se često…vjerovatno kao i vi, bila sam u sukobu sama sa sobom. Zar to nije najgori sukob koji čovjek moze da ima?!

Sjećam se slučajeva kada sam slušala svoju neku logiku, i u mnogim situacijama logiku onih oko mene, i napravila takve odluke da sam okrenula leđa intuiciji, koja me je plačljivo gledala kako odlazim.

A ja sam odlazila sa dubokim osjećajem nelagodnosti, dok me je moj um ohrabljivao da radim pravu stvar.

Uvijek je bilo nazor. Funkcionisalo bi jedno vrijeme…i na kraju bi uvijek propalo. Čovjek ne može protiv sebe. Ustvari može, ali onda pliva uz rijeku. A uzvodno plivanje je uzaludno plivanje. Nesretno plivanje…

Nemojte me pogrešno shvatiti, ne govorim da trebamo isključiti svoj um i vrijednu racionalnosti, ali nemojte ni dopustiti da vam bilo ko, išta, a naročito vi sami sebi intuiciju zataška. Jer ona zna biti moćija nego ono što inače veličamo – naš um (koji svakako potpuno ne koristimo).

U slučajevima kada sam slušala intuiciju, pa i kada je logika držala neka druga vrata otvorena, stvari su se uvijek nekako složile na kraju. Nekako bi uvijek došle na svoje mjesto. A meni rahat u duši. Milina. Plivam, a osjećam da plivam u pravom pravcu. Pa i kada plivanje nije lahko, bar se ne borim sama sa sobom.

Ovo se može odnositi na bilo šta; djecu, razni odnosi, posao, koliko vegete staviti u grah itd…

Naravno, realnost zahtjeva da često napravite neki kompromis. Kako god…nemojte gušiti svoju intuiciju. Ohrabrite je. Slušajte je. Dopustitie da ona ohrabri vas… Vjerujte sebi.

I kada vas um napada za nešto za šta duboko u sebi osjećate da je ispravno, vi mu ovako recite; uredu, razumijem…to što govoriš ću uzeti u obzir, a sada, pusti me da plivam!

Tekst preuzet u cjelosti. Piše Irma Dobrača

Irma-Dobrača-bihzurnal.com_

 

 

 

 

 

 

 

Irma Dobrača je rođena 1984. godine u Sarajevu. Završila je novinarstvo u Zapadnoj Australiji gdje je tokom studija kao nezavisni novinar pisala za Bosna magazin i lokalne novine ‘The Independent’, za koje je također bila glavni urednik fotografija. Danas sa mužem i dva sina živi u SAD, odakle piše i objavljuje tekstove pretežno lične prirode kao i kratke priče. Kroz svoje pisanje prenosi dublje značenje o ljudskom i društvenom iskustvu u neformalno kolumnističkom i često pjesničkom stilu, koji odstupa od svih standarda klasičnog novinarstva.

Pozitivne.info

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0