Pas prešao 690 kilometara da nađe bolji dom: Ova priča rastopit će i najtvrđe srce Pas prešao 690 kilometara da nađe bolji dom: Ova priča rastopit će i najtvrđe srce
Iscrpljeni, prekriveni muljem i očajnički gladni, četveročlana ekipa švedskih sportista sjela je da jede, kako bi se što bolje pripremila za opasnu rutu od... Pas prešao 690 kilometara da nađe bolji dom: Ova priča rastopit će i najtvrđe srce

Iscrpljeni, prekriveni muljem i očajnički gladni, četveročlana ekipa švedskih sportista sjela je da jede, kako bi se što bolje pripremila za opasnu rutu od 32 kilometra kroz ekvadorsku prašumu koja se nalazila ispred njih.

Otvarajući meso u konzervi, umorni Mikael Lindnord primijetio je prljavog psa lutalicu kako ga krajičkom oka posmatra. Kako mu ga je bilo žao, nahranio je psa. Kada su ustali i krenuli dalje, životinja ih je nastavila pratiti i više se nije zaustavljala.

Kroz posljednje dvije faze 690 kilometara dugačkog Avanturističkog svjetskog prvenstva, sprijateljili su se s psom i na kraju mu dali ime Arthur, piše Daily Mail.

Sve što su oni radili, Arthur bi činio isto – plivao uz njih dok su plovili kajakom, penjao se s njima po planinama i hodao kroz duboko blato.  Čak i kada su se pokušali riješiti svog novog člana, zbog zabrinutosti za svoju sigurnost, on je odbijao da ode. To je značilo da, kada je on bio umoran, stali su da se odmore, a kada bi zapeo u blatu, vadili su ga van.

Nakon šest dana tim je završio trku, a pas je preživio. Stoga su, dok su još bili u Južnoj Africi, odlučili da ga odvedu veterinaru na pregled. Lindord je tada pomislio da nakon svega neće moći napustiti Arthura, te ga je odlučio usvojiti i odvesti u Švedsku.

Avanturistička trka je oblik ekstremnog sporta koji tokom nekoliko uzastopnih dana kombinuje planinarenje, trekking (višednevno pješačenje po planinskim i ruralnim predjelima), brdski biciklizam i kajak. Svjetsko prvenstvo održano u Ekvadoru, pokrilo je tri različite geografske regije – Ande, Pacifik i amazonske prašume.

“Samo što sam otvorio paket sa hranom, ugledao sam nesretnog prljavog psa kako me krajičkom oka posmatra”, rekao je Lindord za Aftonbladet.

“Mislio sam da je gladan, dao sam mu mesnu okruglicu i nastavili smo dalje. U jednom trenutku smo morali stati jer je pas bio iscrpljen. Otvorili smo dvije konzerve i dali mu da jede, jer u džungli nije mogao pronaći nikakvu hranu”, rekao je.

U jednom trenutku pokušali su nastaviti bez njega, no kada su krenuli kajakom Arthur je skočio u vodu i nastavio plivati za njima. Lindord ga je potom pokupio iz vode, stavio u kajak te je cuko sa ekipom ostao do kraja putovanja.

Iskušenje da ga povede sa sobom u Švedsku dokumentovao je na Facebook stranici tima. U jednom postu Lindord je napisao: “Skoro da sam plakao ispred računara kada su mi dozvolili da ga uvedem u zemlju. Došao sam u Ekvador da osvojim Svjetsko prvenstvo, a umjesto toga dobio stekao sam prijatelja”.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0